Forcadell: ‘L’estat espanyol i la ultradreta faran tant com puguin perquè no votem’

  • La presidenta de l'ANC demana de no caure en la provocació després de la denúncia de Manos Limpias

VilaWeb
Redacció
25.03.2014 - 10:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘L’estat espanyol i les organitzacions d’ultradreta faran tant com puguin i més perquè no votem. Ho tenim molt clar’, ha dit la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, a RAC-1. Ahir l’organització d’extrema dreta Manos Limpias va anunciar que havia presentat una querella contra l’ANC. Forcadell ha recordat que, d’ençà que havien començat els atacs de la premsa espanyola i d’algunes formacions polítiques, l’ANC havia rebut molt suport públic, que s’havia traduït en una allau de nous socis. ‘Aquests dies les inscripcions han crescut d’un 30%. Ahir també n’hi va haver moltes’, ha explicat.

L’associació d’extrema dreta Manos Limpias va presentar ahir una denúncia al fiscal general de l’estat en què li demanava que iniciés el procés d’il·legalització de l’Assemblea Nacional Catalana. També sol·licitava d’obrir un procediment penal contra l’entitat per un presumpte delicte de proposició a la sedició i un altre per un presumpte delicte de malversació de cabals públics ‘en la cooperació conjunta del govern de la Generalitat i l’ANC’. La denúncia es presenta contra Carme Forcadell.

I avui la presidenta de l’ANC diu: ‘No em sorprèn la reacció de Manos Limpias. Aquest sindicat d’extrema dreta denuncia un procés democràtic i pacífic. Primer ho va intentar amb el president de la Generalitat, i ara amb nosaltres, perquè som part important del procés.’ Aquest matí Forcadell ha donat les gràcies per Twitter pel suport que havia rebut:

Què diu Manos Limpias?

En l’escrit de denúncia, Manos Limpias posa èmfasi en els fets que considera il·lícits; per exemple, que l’objectiu primordial de l’ANC és la independència de Catalunya. I també que l’Assemblea actua ‘contra l’ordre constitucional’, fent ‘una crida a la insurrecció’.

Més arguments de denúncia són ‘un full de ruta amb la declaració final de l’independentisme’ o el fet de demanar ‘el control efectiu de ports, aeroports, fronteres i comunicacions’.

Així mateix, vol que es consideri il·legal que l’ANC proposi de ‘declarar la secessió el 23 d’abril del 2015’, que tingui el suport econòmic de la Generalitat i que reculli constantment signatures per al procés d’independència ‘a la pràctica totalitat dels ajuntaments de Catalunya’.

Tot plegat constitueix, segons Manos Limpias, tres fets ‘delictius i il·legals’, és a dir, que l’ANC actua d’una manera que la porta ‘a la il·legalització’ a través del Ministeri de l’Interior.

Per una altra banda, l’organització d’ultradreta vol justificar la sol·licitud d’il·legalització dient que l’ANC ‘incompleix les normes del joc democràtic i del respecte a l’ordenament vigent’ i que ‘vulnera constantment’ els principis de l’estat de dret.

Ofensiva contra l’ANC

La denúncia contra l’ANC arriba en plena ofensiva de la premsa espanyola contra l’entitat sobiranista. Tant l’ABC, com El País com el candidat de Ciutadans a les eleccions europees, Juan Carlos Girauta, acusen l’entitat de colpisme. Aquests atacs, acompanyats de demandes d’il·legalització de l’entitat i de processament dels seus responsables, han originat una reacció de suport a l’ANC per part de molta gent, que s’ha traduït en una allau de nous socis: fins divendres passat l’entitat ja en comptabilitzava 25.000, amb unes 3.700 altes d’aquesta darrera setmana.

Informació relacionada:

L’ANC supera els 25.000 socis

Com fer-se soci de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any