Ramon Tremosa i David Fernàndez, un suau cara a cara sobre Europa

  • Tots dos polítics van debatre ahir la qüestió 'Una Catalunya independent hauria de ser dins la UE?' · L'acte fou organitzat pels Castellers de la Vila de Gràcia

VilaWeb
VilaWeb
Andreu Barnils
25.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat entre Ramon Tremosa (CDC) i David Fernàndez (CUP) sobre Europa va omplir ahir al vespre el local d’assaig de la Colla Castellera de la Vila de Gràcia. Un centenar llarg d’assistents van seure en un silenci molt respectuós durant una hora i mitja sota un sostre altíssim, de desenes de metres, idoni per a encabir-hi castells. Tanmateix, ahir al vespre, en lloc d’assaig va haver-hi debat polític. S’hi va discutir si ‘Una Catalunya independent hauria de ser dins la UE’. Entre el públic, es destacaven les ulleres fosques i el gos pigall de Josep Llop, l’ex-diputat invident del Parlament de Catalunya, home fort de CDC al Baix Llobregat. La presència femenina hi era considerable, i el cara a cara, molt suau i respectuós, va començar amb uns pocs minuts de retard.

Ahir al vespre Ramon Tremosa cercava el vot i anava a totes. David Fernàndez, com que la CUP no es presenta a les eleccions europees, només va anar a totes. Tremosa va tenir un començament brillant, que va consistir a dir totes les coses que no li agradaven de la UE. Demolidor: ‘Un cop, el senyor Cardús, després d’escoltar-me una estona, em va dir que això de la UE era com el Vaticà: els qui hi aneu, en torneu amb menys fe’; ‘La UE té un fort dèficit democràtic i molts ara reconeixen que Barroso no té legitimitat perquè ningú no l’ha votat.’ Tot seguit, va començar a enfilar els avantatges de pertànyer a la UE. ‘Gràcies a la UE el corredor mediterrani arribarà fins a Algesires. Recordo que Jaume I només va arribar fins a Múrcia’; ‘Buròcrates a la UE? La ciutat de Madrid té 500.000 funcionaris. La UE, 28.000’; ‘Lobbistes a Brussel·les? Els lobbistes de veritat són al parlament nacional. La UE no cobra impostos!’; ‘Fora de l’euro s’hi està bé si ets a Noruega. Si ets a Espanya –i, ens agradi o no, de moment som a Espanya– és molt millor ser dins l’euro’.

La seva resposta a la pregunta va ser que sí: una Catalunya independent hauria de pertànyer a la UE.

Fernàndez, amb la cara colrada pel sol, amb res a perdre-hi, però tampoc gaire a guanyar, va explicar d’entrada què li agrada d’Europa: ‘És un planter de gent que busca la llibertat des de baix: el cooperativisme a França, la pagesia a la Toscana o els barris d’Amsterdam’; ‘Va ser Europa que va condemnar l’estat espanyol per les tortures als independentistes de l’any 92 i que va aturar el desallotjament del bloc de Salt’. Dit això, va anar a l’atac: ‘A Brussel·les hi ha 14.000 lobbistes’; ‘La pagesa més subvencionada d’Europa és la duquessa d’Alba’; ‘No sé si la UE reconeixerà Catalunya. De moment, no reconeix el català’; ‘ Aquesta és l’Europa de l’autoritat, l’austeritat i la desigualtat’; ‘Els CIE on s’internen els migrants, són finançats per la UE’; ‘Estem disposats a pagar el deute, però no el deute dels bancs. Primer volem auditoria del deute’; ‘La CUP diu no a aquesta UE’.

Fernàndez també va respondre a la pregunta. ‘És el poble qui ha de decidir si vol pertànyer a la UE.’

Com que ni Fernàndez ni Tremosa no militen a la CUP ni a CDC, l’ortodòxia de partit no va treure gaire el nas, ahir. Les formes van ser suaus i educades i en cap moment no hi hagué xiulets per part de ningú. Un aplaudiment va cloure l’acte i tots tan amics. I tan veïns, que Tremosa viu a prop de la plaça de Lesseps i Fernàndez, a vora la plaça del Raspall. Essent tots dos de Gràcia, jugaven a casa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any