El Wall Street Journal es demana com pot afectar la corrupció en el procés d’independència català

  • Amb opinions de Francesc Granell i Sala i Martín

VilaWeb
Redacció
24.03.2014 - 15:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com poden afectar casos de corrupció com el cas Millet en el procés d’independència? El poden perjudicar? O, en canvi, la independència pot ser una oportunitat per a fer net? Això es demana el prestigiós diari nord-americà The Wall Street Journal en l’article ‘Catalan Independence on Trial‘, que centra l’atenció en l’espoli del Palau de la Música i en el començament del judici a Fèlix Millet. ‘El seu cas, i d’altres, són utilitzats com a munició per ambdues parts en el debat polític, amb vista al referèndum sobre la independència prevista per al mes de novembre’, diu el diari.

El Wall Street Journal presenta aquestes ‘dues parts’ a què fa referència, és a dir, l’independentisme i l’unionisme. ‘Francesc Granell, un economista de la Universitat de Barcelona que s’oposa a la independència, diu que les acusacions de corrupció desmenteixen l’afirmació que Catalunya es governaria de manera més transparent si fos un estat independent’, relata el diari. I recull aquestes declaracions de Granell: ‘Els partidaris de la independència proven de vendre una utopia, però aquests casos judicials suggereixen que una Catalunya independent seria dirigida tan malament com ho és ara Espanya’.

En contraposició, recull l’opinió de Xavier Sala i Martín, que diu que la corrupció és fonamentada en un sistema legal feble i en lleis febles sobre el finançament de les campanyes dels partits. I afegeix: ‘Tenim l’oportunitat de crear un model institucional millor en una Catalunya independent’.

El diari recorda que molts catalans veuen la corrupció com un problema important, i tot explica els detalls de l’espoli del Palau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any