Jordi Llavina glossa Joan Vinyoli a l’Espai VilaWeb

  • Us oferim la xerrada íntegra en vídeo

VilaWeb
Redacció
23.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor Jordi Llavina el coordinador de l’Any Vinyoli, que es commemora enguany. I per això, el grup de poesia Reversos el va convidar a fer una xerrada especial per a recordar Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) a l’Espai VilaWeb, aquesta setmana. Va glossar la persona i l’obra de Vinyoli i en va llegir alguns poemes. Us oferim, en vídeo, la xerrada íntegra.

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és ‘un dels més grans poetes en llengua catalana del segle XX’, segons la nota que ha distribuït el Departament de Cultura de la Generalitat. El mateix escrit indica que, ‘probablement’, és ‘la veu lírica més influent’ en tota la literatura posterior a ell. La seva obra ‘respon a criteris d’una elevada exigència formal i moral’.

Als quatre anys va quedar orfe de pare, i amb la mare es van instal·lar a Sant Joan Despí. Als vuit anys van tornar a viure a Barcelona, on va estudiar a l’escola dels jesuïtes del carrer de Casp. L’any 1930 va entrar a l’editorial Labor, on va treballar fins al 1979. Vinyoli va exercir, ja en la maduresa, com a traductor de l’alemany. En aquest sentit, les seves versions de Rilke són ‘d’una altíssima vàlua literària’.

Vinyoli va ser reconegut amb diversos premis literaris, com el de la Crtítica de Serra d’Or (1976, 1977, 1981 i 1985), el Premio Nacional de las Letras (1985) i el Ciutat de Barcelona (1985).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any