La fiscalia del TSJC diu que la consulta del 9-N pot encaixar en la constitució

  • Demana al tribunal que no admeti la querella del sindicat ultradretà Manos Limpias contra el president Mas

VilaWeb
Redacció
21.03.2014 - 18:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) diu que hi ha un ‘marge raonable’ per discutir si la consulta sobre la independència del 9 de novembre encaixa en la constitució, segons ha pogut saber Catalunya Informació. La fiscalia del tribunal ha emès una comunicació al jutge que ha de decidir si admet a tràmit la querella presentada pel sindicat ultradretà Manos Limpias contra el president Artur Mas. El fiscal considera que la querella no s’ha d’admetre a tràmit.

La fiscalia del TSJC nega que es pugui considerar prevaricació la decisió política del president Artur Mas de convocar una consulta i deixa clar que les declaracions de Mas al Parlament estan protegides per l’article 57 de l’Estatut i el 71 de la Constitució espanyola, que garanteix que els parlamentaris es puguin expressar en plena llibertat.

L’escrit raona també que la diferència entre referèndum i consulta “no és clara” i que és l’alt tribunal qui ho hauria de decidir. Segons el fiscal, tant Generalitat com govern espanyol tindrien competències per fer una consulta com la que han plantejat els partits que la promouen (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP). “Amb les dades conegudes i publicades, sembla que la voluntat política passa primer per la celebració d’un referèndum via delegació central i, en el seu defecte, per una consulta via la llei actual o la que està en tràmit al Parlament”, assegura el text, que avala també la legalitat del Consell Assessor per a la Transició Nacional ja que no representa cap despesa per a l’erari públic.

El sindicat espanyol demanava la inhabilitació de Mas pels delictes de prevaricació, desobediència a l’autoritat judicial i rebel·lió o sedició. Segons els querellants, el president està utilitzant tots els mecanismes al seu abast per aconseguir la independència de Catalunya i vulnerar així la constitució espanyola. En la querella se sol·licita que s’interrogui Mas com a querellat i a diversos polítics catalans com a testimonis.

Entre les diligències que demana la querella, a més de l’interrogatori de Mas, hi ha la declaració com a testimonis del president d’ERC, Oriol Junqueras, la presidenta i la vicepresidenta del Parlament, Núria de Gispert i Anna Simó respectivament, els dirigents d’ICV Joan Herrera i Laia Ortiz, el portaveu de la CUP al Parlament, David Fernández, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, el conseller i portaveu del Govern, Francesc Homs, i el president i la vicepresidenta del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer i Núria Bosch.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any