Empresaris a favor de la independència

  • Per primera vegada a la història, els petits empresaris de la PIMEC acaben un acte amb crits independentistes

VilaWeb
VilaWeb
Andreu Barnils
20.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un acte multitudinari de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) va aplegar ahir al vespre 1.400 empresaris al Palau de Congressos de Barcelona. S’havia convocat contra les polítiques que dificulten la sortida de la crisi. El president de la PIMEC, Josep González, va demanar contenció només de començar. No va servir de res. Es van sentir clarament xiulets contra Mariano Rajoy quan la seva cara va aparèixer en un vídeo i l’acte va acabar amb crits a favor de la independència de Catalunya. Fins i tot hi va voleiar una estelada. El dimecres 19 de març de 2014, doncs, restarà com un dia històric. Per primera vegada, un acte de la PIMEC acaba amb crits d’independència. ‘No ens havia passat mai. Ara, si passa al camp del Barça o al Liceu, també ens pot passar a nosaltres. La direcció no compartim els crits que s’han sentit, però no pensem sancionar cap dels qui han cridat. Només faltaria. I diem que la PIMEC es mostra favorable al dret de decidir dels catalans. Però avui era un acte només empresarial’, deia González, que no volia que aquest fet dominés els titulars dels diaris. I tenia part de raó. Ahir no únicament es van sentir nombrosos crits d’independència. També es van sentir molts arguments contra els privilegis de la banca, els grans empresaris i la ineficiència de les administracions. A més a més, es van repartir fulletons a favor de la creació d’una moneda catalana. Sí, alguna cosa canvia en el món empresarial.

‘Diguem prou a la submissió que practiquen els governs respecte d’algunes elits sectorials (principalment banca, energia, obra pública i gran distribució).’ Paraules de la CUP? No, paraules d’empresaris pronunciades ahir des de la tribuna presidencial. ‘Diguem prou a la pèrdua de patrimoni personal i familiar dels empresaris mentre els bancs recuperen els seus deutes i reben generosos rescats públics.’ Parla Iniciativa per Catalunya? No. Parlen petits empresaris que qüestionen el rescat de la banca. Perquè a l’acte d’ahir es van proclamar ara i adés les idees que la PIMEC ha anat recollint dels seus associats a través de les xarxes socials i que ahir, en un funcionament de baix a dalt, la direcció va decidir d’exposar en veu alta i davant de tothom. Per exemple: ‘Diguem prou als 171 dies de mitjana en què les empreses cotitzades a l’Íbex-35 paguen els seus proveïdors, sense que la CNV ni altres reguladors facin res contra aquesta il·legalitat.’ La llei marca 60 dies. El sindicat llibertari CGT acusa les grans empreses de l’Íbex-35 d’il·legalitat? No, ho van fer ahir els petits empresaris.

Sí, l’acte d’ahir va ser una evidència que els interessos de la petita i mitjana empresa s’allunyen cada vegada més dels interessos dels bancs i les grans empreses. Les dades no enganyen. ‘Una gran empresa paga un 12% d’impost de societats. Les petites i mitjanes, un 24%’, diu González. No, no tots els empresaris són iguals. Uns, els grans, paguen la meitat d’impost de societat que els petits i viuen pendents del BOE. Els altres, els petits i mitjans, paguen el doble d’impost de societats i acaben els actes amb crits d’independència.

Poca broma amb l’acte d’ahir de la PIMEC. Poca broma perquè els petits i mitjans empresaris catalans donen feina a dues terceres parts dels treballadors del sector privat. Les grans empreses, humils, només a un terç. Per tant, si la PIMEC s’acaba convertint a l’independentisme (ahir en va ser l’inici?), ves que no pressionin perquè dues terceres parts dels treballadors paguin els seus imposts només a Catalunya. I si la PIMEC qüestiona el capitalisme dels bancs, ves que no ens ajudin també a trobar alternatives a aquesta banca tan gran, tan privada i tan ineficient que hem de suportar –i que ells van saber denunciar tan clarament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any