‘Welcome to Catalunya’, estudiants, professors i personal de recerca estrangers mostren el seu dia a dia a Catalunya

  • Es tracta d'una iniciativa impulsada des del Departament d'Economia i Coneixement que s'emmarca en les activitats de la commemoració del Tricentenari 1714

VilaWeb
ACN
19.03.2014 - 16:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa el videobloc ‘Welcome to Catalunya‘, que té la voluntat de mostrar la realitat social catalana des del punt de vista d’estudiants, professors i personal de recerca d’intercanvi internacional, així com les seves experiències quotidianes a les universitats i centres de recerca catalans. Es tracta de vídeos de curta durada centrats en algun aspecte específic del dia a dia dels participants a Catalunya. Així, el videobloc ‘Welcome to Catalunya’ pretén oferir una mirada periodística i objectiva sobre una realitat present a les universitats i centres de recerca a Catalunya i s’emmarca en les activitats de la Commemoració del Tricentenari 1714.

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha volgut destacar a través d’un comunicat que ‘les experiències que es recullen en aquest videobloc evidencien la capacitat del sistema català d’universitats i recerca per atraure talent internacional’. En aquest sentit, el Comissari de la comissió del Trincentenari, Miquel Calçada, ha assegurat que ‘les experiències que es recullen són una mostra del nostre caràcter obert i integrador. Som una societat d’acollida i aquest videobloc en dóna testimoni’.

Els primers vídeos ja estan disponibles tant al web com a la llista de reproducció de Yotube del Departament d’Economia i Coneixement, i al perfil Twitter @CAT_welcome, que s’aniran actualitzant de forma setmanal i complementaran el videobloc amb material inèdit als vídeos publicats.

A través d’aquest canals es poden conèixer les històries de la Keren Agay, una investigadora al Centre de Recerca Epidemiològica Ambiental que prové d’Israel i resideix a Catalunya des de l’any passat, i de l’Adriana Rockstroh, una professora d’alemany que va arribar de Colònia. En aquesta primera càpsula, Rockstroh explica com va conèixer el seu marit en un viatge d’Interrail i, anys més tard, el destí els va fer tornar a trobar-se a Alemanya. Altres casos són els d’Ousman, estudiant Ganhès de relacions públiques ‘amb una història colpidora per explicar’; la Xiaole, una noia xinesa que va arribar a Catalunya fa 5 anys i que ara s’hi ha quedat a treballar assessorant altres estudiants xinesos que també volen venir a Catalunya; o en Ben Cardew que és un professor i periodista escocès que després de 10 anys vivint a Londres va decidir aterrar a Barcelona.

En paral·lel al videobloc Welcome to Catalunya, i en el mateix context d’estudiants, professors i investigadors de mobilitat internacional, la Secretaria d’Universitats i Recerca organitzarà durant el darrer trimestre de l’any un acte d’acollida per a tots aquells que vénen a estudiar, treballar i investigar a Catalunya. L’acte és també una iniciativa sorgida en el marc de les activitats de la Commemoració del Tricentenari 1714.

Universitats catalanes internacionals

Catalunya té 12 universitats reconegudes internacionalment per l’activitat de docència i de recerca, així com pel paper destacat que tenen en innovació i transferència de coneixements. D’aquestes 12 universitats 9 ostenten el segell de Campus d’Excel·lència Internacional i 3 d’elles estan situades en el Top 100 mundial de les millors universitats de menys de 50 anys.

Segons Universitats i Recerca, exemples de l’alt grau d’internacionalització són la primera convocatòria del Programa Serra Húnter en què s’han formalitzat 740 sol·licituds de 38 països diferents, i el fet que el 40% dels estudiants de doctorat són estrangers. Ells, professors i estudiants, que fan una estada a Catalunya són testimonis al nou Videobloc ‘Welcome to Catalunya’.

Una de les característiques del model de recerca català, segons explica el comunicat, és la política de captació i retenció de talent competitiva i oberta al món que s’articula a través de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Els 62% dels investigadors ICREA que treballen a Catalunya són d’origen estranger, la majoria prové de sistemes d’acreditada excel·lència com els dels Estats Units o Regne Unit. Alguns d’aquests investigadors són protagonistes del ‘Welcome to Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any