Crimea fa el referèndum enmig d’una gran tensió

  • Ucraïna denuncia una incursió militar de Rússia · Rússia veta una resolució contra el referèndum a l'ONU · L'autonomia de Crimea, anul·lada

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els habitants de Crimea aprovaran avui previsiblement en referèndum la separació d’Ucraïna i l’annexió a la Federació Russa. La votació arriba enmig d’una augment de la tensió diplomàtica i fins i tot militar entre Rússia i Ucraïna. Ahir el govern d’Ucraïna va denunciar que tropes de l’exèrcit rus havien fet una incursió al poble de Strikove, a la regió de Jerson, que és just al nord de la península de Crimea. També ahir, Rússia va impedir que s’aprovés al consell de seguretat de l’ONU una resolució presentada pels EUA per a declarar il·legal el referèndum d’avui.

Les autoritats de Crimea han informat que vuitanta soldats, quatre helicòpters de combat i tres blindats van entrar ahir al sud del país i van prendre el control del poble de Striove; van condemnar l’acció militar i van demanar a Rússia que retirés immediatament les seves forces de territori ucraïnès. ‘Ucraïna es reserva el dret de prendre totes les mesures necessàries per a aturar la invasió militar russa’, han dit.

Mentre això passava a Ucraïna, Rússia vetava al consell de seguretat de l’ONU una resolució presentada pels Estats Units contra el referèndum de demà a Crimea en què es votarà l’annexió a la Federació Russa. La resta de membres del consell, inclosos tots els representants la UE, el Japó i Turquia, van votar a favor de la resolució presentada, i només hi va haver a part del no rus, l’abstenció de la Xina. L’ambaixador rus, Vitali Txurkin, va dir que el text atemptava contra la igualtat de drets dels ciutadans de Crimea i el seu dret d’autodeterminació.

I també ahir mateix el parlament d’Ucraïna va aprovar gairebé per unanimitat (278 vots favorables de 296 diputats) la dissolució del parlament regional de Crimea, just un dia abans de la celebració del referèndum. La vigília de la votació hi va haver, doncs, tensió, i fins i tot violència, a Ucraïna; a la ciutat de Kharkiv hi va haver dos morts en topades entre activistes pro-russos i pro-ucraïnesos.

Les autoritats russes donen un suport total al plebiscit i les ucraïneses avisen que és il·legal. Els Estats Units també pressionen en aquest sentit, alertant que es viola la sobirania d’Ucraïna i que si es fa el referèndum hi haurà sancions.

A més, hi ha moviments de tropes; el Pentagon diu que mantindrà un contingent al Mediterrani durant uns quants dies per causa de la crisi a Ucraïna, segons que informa la BBC. I Rússia, a part de l’última incursió denunciada per Rússia, ha mogut una columna de vehicles militars i artefactes d’artilleria al nord de Crimea, i els agents fronterers d’Ucraïna ja revisen els trens que van de Crimea a la resta d’Ucraïna.

Informació relacionada:

Document: El text de la declaració d’indepenència de Crimea, en català

Informe: La regió dels estats fantasma

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any