Al Vènet també hi ha avui un referèndum sobre la independència

  • La consulta popular, entre avui i divendres, és impulsada per grups extraparlamentaris

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Malgrat els discursos d’alguns dirigents estatals sobre la suposada anacronia de plantejar actualment la secessió de territoris, la realitat és obstinada i no para d’oferir exemples en un altre sentit. A la data del referèndum sobre la independència d’Escòcia del 18 de setembre al calendari i de la consulta catalana del 9 de novembre a les previsions, en poc temps s’hi han sumat algunes cites més, de casuística molt diferent, no previstes fins fa ben poc.

D’una banda, el referèndum exprés que ha impulsat la majoria russòfona de Crimea respecte al manteniment d’aquesta república autònoma a Ucraïna o bé la incorporació a la Federació Russa. I, d’una altra banda, el plebiscit digital que alguns grups independentistes venecians porten a terme del 16 al 21 de març.

Aquesta última consulta popular proposa als ciutadans que s’hi hagin enregistrat prèviament de recuperar la sobirania de l’antiga República de Venècia, desmantellada per Napoleó el 1797, amb una pregunta tan clara com la resposta: ‘Vols que el Vènet esdevingui una república federal independent i sobirana? Sí o no.’

La decisió de dur a terme un plebiscit consultiu sobre la qüestió va sorgir arran de l’últim ajornament al Consell Regional del Vènet per votar sobre una convocatòria de referèndum d’independència, el setembre passat. Anteriorment, el moviment extraparlamentari Independència Vèneta al darrere de la consulta d’ara havia aplegat vint mil signatures per demanar que es convoqués una consulta d’aquestes característiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any