La raó oculta de Barroso per atacar Catalunya i Escòcia

  • Vol ser escollit secretari general de l'OTAN, diu una diputada socialista francesa · Sembla que el mou l'intent d'obtenir els vots d'Espanya i la Gran Bretanya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La diputada socialista francesa Axelle Lemaire va dir ahir que el president de la Comissió Europea, Durão Barroso, atacava Escòcia i Catalunya perquè volia el suport de la Gran Bretanya i Espanya per a ser secretari general de l’OTAN, quan acabés el seu mandat al capdavant de la Comissió. Lemaire va criticar durament la seva actitud i va afirmar que la Unió Europea havia de ser neutral en els processos d’independència.

Segons una informació publicada pel Herald, Lemaire va dir en públic que no tenia cap dubte que la posició de Barroso es basava en el seu interès personal i era, clarament, una tàctica per a aconseguir el càrrec. El secretari general de l’OTAN és Anders Fogh Rasmussen, que també acaba el mandat enguany. A l’OTAN, el càrrec de secretari general no s’escull en cap elecció, sinó que és pactat entre els països membres. Tradicionalment, és un europeu, car el comandament militar sempre el té un nord-americà. A més, la posició britànica és una de les més escoltades a l’hora de fer la tria.

Durão Barroso, que deixarà de ser president de la Comissió Europea després de les eleccions del maig, no ha fet públic que pretengui ser secretari general de l’OTAN, però fa temps que en els cercles polítics i militars de Brussel·les es comenta que hi té interès. Quan era primer ministre de Portugal, Barroso va ser l’amfitrió de la coneguda reunió de les Açores en què Bush, Blair i Aznar van pactar la guerra de l’Irac.

Axelle Lemaire és la diputada que representa al parlament francès els francesos que viuen al nord d’Europa, inclosa Escòcia i Anglaterra. És la segona parlamentària francesa que critica Barroso i diu que Escòcia i Catalunya continuaran formant part de la UE. La primera va ser fa pocs dies la senadora Joelle Garriaud-Maylam.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any