Fernández Díaz menysté la denúncia dels jutges per les fotos de DNI a La Razón

  • Insinua que els mossos haurien pogut fer la filtració

VilaWeb
ACN
12.03.2014 - 11:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, diu que ‘no entén’ els motius de queixa dels jutges que van signar un manifest en favor del dret de decidir i que pocs dies després es van trobar que el diari La Razón publicava les seves fotografies del DNI. Una filtració que es troba ara als jutjats. 

Però el ministre espanyol ha menystingut els fets i la denúncia. ‘Se suposen que volen tenir notorietat’, ha deixat anar. I ha apuntat que les fotografies podrien haver sortit d’altres estaments perquè a més de la policia espanyola també tenen accés a la base de dades del DNI la guàrdia civil ‘i altres cossos policíacs’, en referència no explícita als Mossos d’Esquadra.

El passat 10 de març el Jutjat d’Instrucció número 22 de Barcelona va obrir diligències per la denúncia presentada per la trentena de jutges que van signar el manifest a favor del dret de decidir per la publicació de les seves fotografies de DNI a La Razón. La jutgessa ja va demanar a la policia espanyola que identifiqués qui havia accedit a la base de dades. 

A la sessió de control del congrés al govern espanyol, el diputat de CiU Feliu Guillaumes ha preguntat al ministre si l’objectiu de la filtració de les fotografies era llançar un missatge amenaçant als magistrats, avisant-los que se sap qui són i on viuen. Ha recordat que Interior ja va filtrar un informe fals sobre el president de la Generalitat, Artur Mas, en plena campanya electoral i després altres sobre professors navarresos. Per tot plegat, segons Guillaumes, sembla que prima la pràctica ‘habitual’ a la ‘legal’.

En la seva resposta, Fernández Díaz ha dit que a CiU i a qui ‘els menen’ els ‘molesten algunes investigacions que s’estan fent als tribunals sobre pràctiques no precisament legals’, i ha afegit que no entenia que els jutges signin un manifest públic i es ‘molestin’ perquè un mitjà de comunicació publiqui les seves fotografies.

En aquesta línia, ha recordat que ‘no totes les fotografies’ que va publicar La Razón eren del DNI, perquè ‘unes quantes no ho eren’, i ‘a més’ la ‘pràctica habitual de tots és fer servir la mateixa fotografia del DNI per a altres documents públics o finalitats’.

Per últim, Fernández Díaz ha recordat a Guillaumes que ‘l’accés a la base de dades del CNI no és exclusiu del cos espanyol de policia: ‘També de la guàrdia civil i, escolti’m, d’altres cossos policíacs. ‘M’ha entès?’, ha preguntat a Guillaumes. 

També ha dit que el seu govern no feia ‘llistes de periodistes que tenen afinitat ideològica amb determinats governs’, acusant el català de fer-ho: ‘Això ho fan alguns pròxims a vostè i aquest govern per descomptat no ho farà’, ha conclòs.

Espadaler troba ‘intolerable’ la insinuació del ministre

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha qualificat d’intolerables les insinuacions de Fernández Díaz i li ha exigit que rectifiqui. A més, ha deixat clar que l’única manera que tenen els mossos d’accedir a aquests documents és a través de la policia espanyola. També ha demanat que es faci una auditoria per saber qui va accedir a la base de dades i quan. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any