El ple de l’Esquirol canvia el nom oficial del municipi

  • La proposta ha tirat endavant gràcies a set vots a favor, tres abstencions i cap vot en contra

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.03.2014 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de Santa Maria de Corcó celebrat aquest dimarts al vespre ha acordat canviar el nom del municipi per l’històric de l’Esquirol. La decisió arriba després que fa unes setmanes se sotmetés a votació popular una pregunta per conèixer quina era l’opinió dels veïns. L’opció de l’Esquirol va guanyar per un 90%, però la participació no va arribar al 50. Tot i això, la proposta ha tirat endavant al plenari gràcies a set vots a favor i tres abstencions, entre elles la de l’alcalde, Àlex Montanyà (Units per Decidir). La sala on s’ha celebrat el ple s’ha omplert de gom a gom amb una cinquantena de veïns que no s’han volgut perdre la sessió i han celebrat el canvi amb alegria i emoció.

Santa Maria de Corcó ha decidit deixar-se de dir així i recuperar el nom històric del poble: L’Esquirol. De fet, a la comarca, ja tothom anomenava el municipi d’aquesta manera i Santa Maria de Corcó s’utilitzava més aviat només a nivell administratiu. L’aprovació és inicial i haurà de passar per un període públic que durarà un parell de mesos fins que es canviï el nom de manera oficial.

Fa unes setmanes es va organitzar una consulta popular a Santa Maria de Corcó per plantejar als ciutadans un canvi de nomenclatura i, tot i que l’opció de l’Esquirol es va imposar per un 90% dels vots, la participació va ser del 42% i no va arribar al mínim del 50% que exigia el consistori per poder ratificar la decisió. Amb tot, la Junta de Govern Local va decidir portar la proposta de canvi de nom al ple ordinari atès que el resultat de les votacions “va ser rotundament clar”, ha assenyalat l’alcalde, Àlex Montanyà. El dia de la consulta van votar en total 777 ciutadans de les 1.850 persones que tenien dret a fer-ho. I entre els vots emesos, va arrasar l’opció de l’Esquirol: 9 de cada 10 vots a favor del nom històric.

Per la seva banda, el regidor d’Independents pel Collsacabra-ERC, que tot i estar a l’equip de govern s’ha desmarcat i ha votat a favor del canvi, ha argumentat el seu vot “per raons històriques, però també perquè serà més útil”. Amb l’opció de l’Esquirol, “farem oficial el que ja està al carrer i evitarem que es creïn ambigüitats”. A més, no té cap cost pel ciutadà, ha afegit.

Els crits de “Esquirol, Esquirol” han envaït la sala un cop aprovat el canvi. Un dels impulsors de la proposta, Ricard Carbassa, ha assenyalat que amb l’Esquirol “s’ha oficialitzat la normalitat”. “El que no era normal era fer servir Santa Maria de Corcó, quan aquest nom no l’utilitzava ningú”, ha afegit. El veí ha criticat l’abstenció de l’alcalde durant el debat i l’ha acusat de no tenir criteri en un assumpte tant important pel poble. Un altre dels impulsors, Met Castanyer, ha comparat L’Esquirol i Barcelona, “perquè és com si a la capital del país l’anomenessin Santa Maria del Mar, no té res a veure”. “La parròquia continuarà sent Santa Maria de Corcó, l’església continuarà igual, però el poble és l’Esquirol, no hi ha dubte”, ha sentenciat.

El nom de l’Esquirol es remunta entre els segles XIV i XV al voltant d’un antic hostal al camí ral entre Olot i Vic i que passava pel Cabrerès. El regentava una família de cognom Esquirol, etimològicament vinculat a “quer, querol” ja que la pedra és característica de la zona. L’hostal, que més tard va regentar una altra família, de mot Perai, va construir al seu entorn un nucli de sis famílies. No va ser fins el 1734 que la parròquia rural de Corcó es va establir el nucli, que va adoptar llavors el nom de Santa Maria de Corcó -excepte entre 1937 i 1939.

L’Esquirol és també conegut perquè els ciutadans d’aquest municipi, al segle XIX van rebentar una vaga de treballadors en una fàbrica de la comarca, en ple procés d’industrialització, entre Manlleu i Roda de Ter. Des de llavors es coneix com a “esquirol” qui ocupa un lloc de feina d’un treballador en vaga.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any