Rajoy branda Crimea contra Catalunya

  • Considera que tot el món defensa la integritat territorial dels estats

VilaWeb
ACN
11.03.2014 - 17:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a tancar la porta des del senat espanyol al diàleg amb la Generalitat per a la celebració d’una consulta legal i acordada com la que tindrà lloc a Escòcia, i ha preferit utilitzar com a exemple el que ha passat a Crimea, on segons ha assegurat tota la comunitat internacional ha apel·lat a la integritat territorial dels estats. Ha fet aquestes consideracions a la sessió de control del senat en resposta a una pregunta del portaveu de CiU, Josep Lluís Cleries, que li ha demanat que ‘sigui valent’ i ‘dialogui a fons’ amb el president de la Generalitat sense excloure res, tampoc la consulta.

Rajoy ha recordat que l’estat ha activat mesures com el FLA o el pla de proveïdors per reactivar l’economia espanyola i catalana, un ‘préstec en magnífiques condicions’ que l’executiu espanyol ha concedit a la Generalitat perquè ‘és la seva obligació i perquè pensa en les persones’. ‘És una bona operació i la tornarem a fer tantes vegades com calgui’, ha dit.

En canvi, segons Rajoy, la seva obligació és tancar la porta a la consulta i a qualsevol mesura que impliqui una vulneració de la Llei a l’Estat. ‘Jo em preocupo dels ciutadans de Catalunya perquè no vull una Catalunya fora de l’Euro, d’Europa i fora dels organismes internacionals’, ha dit.

Segons el president espanyol els fets que han tingut lloc a Crimea han posat de manifest que ‘tot el món occidental’ defensa el ‘respecte a la integritat territorial de tots els estats i a la sobirania nacional’. ‘Això és el modern, el que es porta al món i el que serveix al progrés dels pobles’.

En aquest marc, ha respost la petició de diàleg que li ha llançat Cleries assegurant que ell està disposat a parlar de tot ‘però no de la liquidació de la sobirania nacional que porta existint molts segles i la immensa majoria dels espanyols volem que segueixi existint al futur’.

Cleries: ‘Sigui valent, dialogui de tot’

Per contra, Cleries ha retret al president del govern espanyol que només sigui capaç d’oferir a Artur Mas un ‘diàleg buit’ i de parlar de Catalunya des de Valldolid, Dublín o el País Basc, però ‘mai ni amb el president Mas ni amb els catalans’.

‘Vostè ha de parlar de Catalunya donant la cara amb el president’ i fer-ho ‘donant la cara’, ha dit Cleries, que l’ha reptat a parlar amb els sindicats, comerciants, treballadors i empresaris, perquè ‘veurà que el desig del poble de Catalunya no és el d’una persona que està obsessionada, sinó que és decidir el seu futur perquè vostès ens han portat on estem’.

Per aquest motiu li ha demanat que sigui valent i ‘dialogui a fons’ amb Mas ‘de tot’, i que també ‘escolti el poble de Catalunya a les urnes’ perquè ‘a Catalunya no temem ni el diàleg ni la democràcia, i veiem que al president d’Espanya no li agrada ni dialogar ni aquesta democràcia que dialoga a les urnes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any