Notícies

Dimarts  11.03.2014  12:04

Crimea es declara independent d'Ucraïna

És el pas previ al referèndum de diumenge que ha de ratificar la sortida d'Ucraïna i l'adhesió a Rússia

Men?ame
 

El Consell Superior de la república autònoma de Crimea (el butlletí de la cambra, en català) ha aprovat una declaració d'independència d'Ucraïna. La resolució, que ha rebut el vot favorable de 78 diputats dels 100 que formen el parlament, ha entrat en vigor tan bon punt ha estat aprovada. El text reitera la voluntat d'adherir-se a la Federació Russa. Aquest pas de les institucions de Crimea és previ a la incorporació a Rússia, que diumenge se sotmetrà a votació en referèndum i que es preveu que tindrà un resultat clarament favorable.

Document: El text de la declaració d'indepenència de Crimea, en català

'Crimea, com a estat independent, s'adreçarà a la Federació Russa després del referèndum per proposar-li la integració a Rússia en qualitat de subjecte federat', ha dit avui un portaveu parlamentari.

La resolució aprovada pel parlament de Crimea esmenta el precedent de Kossove per a justificar la decisió presa unilateralment. La decisió 'ha pres en consideració la confirmació del tribunal internacional de l'ONU en relació amb Kossove, el 22 de juliol del 2010, sobre el fet que la declaració unilateral de la independència d'una part d'un estat no viola les normes del dret internacional.'

Segons l'agència ITAR-TASS, el text diu: 'Si els residents a Crimea voten per l'adhesió de Crimea i Sebastòpol a Rússia com a entitat constituent, Crimea serà declarada una república independent després del referèndum. Basant-se en els resultats del referèndum, Crimea s'adreçarà a Rússia per adherir-s'hi com a entitat constituent.' I afegeix que Crimea serà un estat democràtic, laic i multinacional.

El govern ucraïnès ha declarat il·legal el referèndum de diumenge a Crimea.