Jordi Pujol demana una reacció contra l’ofensiva d’Espanya

  • L'ex-president avisa: 'Allò que minva la força del lideratge de Mas minva la força del moviment'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
10.03.2014 - 21:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol ha reivindicat la importància que un gran col·lectiu sempre tingui un bon líder al capdavant, i ha avisat que ‘allò que minvi la força d’aquest lideratge, minva la força del moviment’. ‘Potser no immediatament, però demà passat sí’, ha dit, fent referència al president Artur Mas. ‘Per convicció, faré i diré allò que digui el president’, ha afegit. Pujol, que ha fet una conferència al Born Centre Cultural organitzada pel Centre d’Estudis Jordi Pujol, ha parlat de l’origen del terme ‘nació’ i del dret de decidir. I ha fet una cridat a reaccionar enfront de l’ofensiva contra la llengua, la cultura i les institucions catalanes.

Pujol ha reivindicat la importància que els grans moviments tinguin al capdavant un bon líder. Ha subratllat que només cal repassar la història per comprovar-ho: ‘És molt important que un gran repte col·lectiu tingui un bon lideratge’, ha dit, encara que tingui una gran base popular o que fins i tot el poble hagi ultrapassat els seus líders.

Ha refermat el suport a Mas: ‘Estic d’acord amb el que pensa, amb el que explica, amb el que fa, i amb el seu propòsit. Allò que minvi la força del lideratge, minva la força del moviment’, encara que sigui de bona fe.

Pujol ha pronunciat la conferència ‘De Herder i Renan. I del dret a decidir’, on ha analitzat el terme ‘nació’ i ha subratllat que Catalunya reuneix les dues definicions d’aquests dos filòsofs europeus. L’alemany feia èmfasi en els valors, en la memòria col·lectiva i en la cultura, mentre que el francès defensava que una nació era un ‘plebiscit de cada dia’. Ha subratllat la importància de la llengua en el nacionalisme català, però alhora ha remarcat que Catalunya havia lluitat contra l’ofegament des del 1714, i això ha significat un ‘plebiscit exercit durant temps difícils però reeixit’.

Fins i tot amb l’estatut del 2005, ha recordat que ell mateix ja va advertir que no n’hi hauria prou, ni tan sols si la reforma estatutària sortia bé. També ha subratllat que ja llavors ell va avisar que caldria una ferma voluntat de reforçar Catalunya al marge d’aprovar un nou estatut.

I ara, la independència

Pujol ha explicat que ell havia arribat a la reclamació de la independència a través de dos camins que són complementaris, per bé que no siguin coincidents: el patrimoni de la identitat que s’ha anat acumulant i la voluntat de ser que s’ha demostrat des del 1714 fins ara. El nacionalisme català s’ha ‘salvat’, ha dit, després de tres segles d’ofegament de monarquies absolutes, però també ha sabut preservar la llengua, la cultura i les seves institucions.

Ara, ha alertat que ara mateix hi havia una ofensiva activada des de Madrid contra els fets bàsics de Catalunya. I, mentre no arribi la consulta, cal que el poble reaccioni i defensi aquest patrimoni de cohesió i convivència davant aquells que creuen que això de Catalunya i del català s’acabarà en dues generacions a causa de la immigració. Cal que els partits ho defensin cada dia a Catalunya, a Madrid i a Brussel·les, ha insistit. ‘Hi ha coses que a Madrid els és igual que fem o no fem. Sempre ens podran collar per l’ofec econòmic, però els és igual. Però hi ha coses, com la llengua i els mitjans de comunicació i la cultura en general, que això sí que no els és igual, com la imatge de la institució de la Generalitat. Contra això cal reaccionar-hi.’

Han assistit a la conferència de l’ex-president la seva dona, Marta Ferrusola; el seu fill Oriol Pujol; la presidenta del parlament, Núria de Gispert; l’ex-president de la cambra, Joan Rigol; el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; i el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any