Cultura nomena l’escriptor Jordi Llavina comissari de l’Any Vinyoli

  • Aquest any es commemora el centenari del naixement i el trenta aniversari de la mort del poeta

VilaWeb
ACN
11.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor Jordi Llavina ha estat nomenat aquest dilluns comissari de l’Any Vinyoli. El nomenament s’ha produït en paral·lel a la constitució de la comissió que s’encarregarà d’impulsar els actes de commemoració del centenari del naixement del poeta, així com el trentè aniversari de la seva mort. L’objectiu d’aquesta iniciativa és difondre l’obra i la figura de Joan Vinyoli arreu de Catalunya i els territoris de parla catalana, així com impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament, així com els mitjans de comunicació.

L’Any Vinyoli comptarà amb la participació de totes aquelles persones que representin entitats que poden aportar elements a la commemoració i aquells professionals que han destacat pel coneixement i la divulgació de l’obra del poeta.

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és ‘un dels més grans poetes en llengua catalana del segle XX’, segons la nota que ha distribuït el Departament de Cultura de la Generalitat. El mateix escrit indica que, ‘probablement’, és ‘la veu lírica més influent’ en tota la literatura posterior a ell. La seva obra ‘respon a criteris d’una elevada exigència formal i moral’.

Als quatre anys va quedar orfe de pare, i amb la mare es van instal·lar a Sant Joan Despí. Als vuit anys van tornar a viure a Barcelona, on va estudiar a l’escola dels jesuïtes del carrer de Casp. L’any 1930 va entrar a l’editorial Labor, on va treballar fins al 1979. Vinyoli va exercir, ja en la maduresa, com a traductor de l’alemany. En aquest sentit, les seves versions de Rilke són ‘d’una altíssima vàlua literària’.

Vinyoli va ser reconegut amb diversos premis literaris, com el de la Crtítica de Serra d’Or (1976, 1977, 1981 i 1985), el Premio Nacional de las Letras (1985) i el Ciutat de Barcelona (1985).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any