Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  10.03.2014  16:17

La resposta irònica d'Altafaj a Margallo 'des de l'espai'

Margallo diu que una Catalunya independent vagaria per l'espai · 'Quedaria exclosa de la UE pels segles dels segles' diu el ministre espanyol

Men?ame
 

El ministres d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Garcia-Margallo, ha declarat avui que una declaració unilateral d'independència 'condemnaria Catalunya a vagar per l'espai sense reconeixement internacional' i faria que el país quedés 'exclòs de la UE pels segles del segles'. El cap de gabinet del comissari europeu Olli Rehn, Amadeu Altafaj, ha respost irònicament aquesta nova amenaça de Margallo amb un piulet a Twitter. Altafaj ha posat en circulació l'etiqueta #SpaceCatalans:

Segons el ministres, això és 'just el contrari de la vocació de Catalunya' de ser part de l'espai europeu. 'És una operació d'altíssim risc que faria retrocedir Catalunya durant molt de temps', ha afegit. 'La secessió és molt greu per Espanya però és especialment greu per a Catalunya, és hora de dir-ho per fer saber quins són els riscos a què estan sotmetent una població que és essencialment europea', ha conclòs.

Margallo ho ha dit en un acte a Nueva Economía Forum, davant del viceprimer ministre de Geòrgia i ministre d'Economia i Desenvolupament Sostenible, Giorgi Kvirikaixvili, i ha posat com a exemple Ossètia del Sud. També ha parlat d'Abkhàzia. El reconeixement d'aquests territoris, dins de Geòrgia, no els ha arribat malgrat, ha puntualitzat el ministre, al seu torn van celebrar referèndums 'il·legals' per ser 'contraris a la norma i als principis de legalitat interna i internacional'. El mateix argument li ha servit per a Ucraïna i Crimea, properament.

Al torn de preguntes, una assistent al col·loqui ha demanat que traslladés la referència a Catalunya. El titular d'Exteriors ha donat per fet que no hi haurà reconeixement de la UE a una Catalunya independent i que, per tant, ha vinculat, 'l'ingrés a la UE no seria ni reconegut ni considerat'.

Margallo ha apuntat que tenint en compte el marc constitucional espanyola -la integritat territorial de l'estat- a Catalunya només li queda la declaració unilateral d'independència. Una DUI, ha afegit, 'condemnaria Catalunya a vagar per l'espai sense reconeixement internacional i quedaria exclosa de la UE pels segles del segles'. Segons el ministre, això és 'exactament el contrari de la vocació de Catalunya'.

Per tot plegat, ha vaticinat el procés com 'una operació d'altíssim risc'. I ha afegit: 'La secessió de Catalunya és greu per Espanya, però ho és especialment per a Catalunya'. El ministre creu que ja ha arribat l'hora de fer saber 'els riscos a què s'està sotmetent una població essencialment europea'.

Limbo jurídic

El ministre ha assegurat que la ONU només reconeix l'autodeterminació d'un territori en cas de colonització, ocupació militar o de vulneració dels drets humans. D'aquí n'ha desprès el poc reconeixement -Rússia o Veneçuela- que han aconseguit territoris com, precisament Ossètia. En termes de reconeixement internacional, estan 'en un Limbo jurídic' i ha avisat que això pot provocar no tenir accés al FMI o ales institucions de Bretton Woods.

Men?ame