La filtració d’una conversa entre el ministre d’Afers Estrangers d’Estònia i Katherine Ashton fa dubtar sobre qui va matar els manifestants de Kíev

  • El ministre hi diu que els franctiradors podien ser de l'oposició, per a fer caure el govern de Ianukòvitx

VilaWeb
Redacció
05.03.2014 - 23:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La filtració d’una conversa telefònica entre el ministre d’Afers Estrangers d’Estònia, Urmas Paet, i la representant de política exterior de la UE, Katherine Ashton, ha originat un autèntic escàndol. Paet, que ha reconegut que la conversa filtrada a Youtube i difosa per un canal rus és autèntica, hi diu que els dirigents de l’oposició a Ianukòvitx podien haver ordenat de disparar contra els seus manifestants, per acusar el govern de la matança.

En la conversa, el ministre estonià diu que tot això li ho han explicat membres de l’oposició que li mereixen confiança i també diu que ha comprovat que les ferides rebudes pels manifestants i les rebudes pels policies eren idèntiques i podien procedir dels mateixos franctiradors. Tanmateix, el metge que ell cita com a font d’aquesta dada ho va negar més tard a una cadena de televisió britànica.

Després de fer-se pública la conversa, privada i enregistrada no sé sap per qui, el ministre estonià va reconèixer que era autèntica, tot matisant que allò que ell hi diu ho va sentir durant la seva visita a Kíev de boca de gent que li mereix tota confiança, gent que també li va dir que el nou govern no vol investigar-ho, malgrat que li ho demanen.

Segons Paet, si ell va tenir aquesta conversa amb Ashton és perquè considera que no investigar aquestes acusacions pot fer mal a les noves autoritats ucraïneses. Però demana que, malgrat que hi digui clarament el que hi diu, no es doni per segura aquesta versió sense una investigació apropiada.

La publicació de la conversa ha causat una gran preocupació a la Unió Europea per les conseqüències que pot tenir en la imatge internacional del nou govern ucraïnès, però també perquè s’ha enregistrat una conversa entre un ministre i la representant europea per a la política exterior i s’ha filtrat. Fa anys que l’OTAN avisa de la infiltració dels serveis secrets russos a Estònia i podria ser que fossin al darrere d’aquest enregistrament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any