El govern espanyol intensifica els atacs contra la llengua a l’escola

  • Wert margina per llei els xiquets que no poden estudiar en català · El govern català demana al TSJC que suspengui el termini del 25% d'hores en espanyol

VilaWeb
Redacció
06.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estat espanyol redobla l’esforç per a provar de dinamitar la convivència i la cohesió social, bo i atacant l’ensenyament en català a les escoles de tot el país. En el nou projecte de reial decret de la llei Wert, el govern del PP obliga les comunitats autònomes a pagar l’escolarització en espanyol a totes les famílies que ho demanin i que no trobin oferta. Això farà que la Generalitat hagi de pagar l’escolarització en espanyol d’uns quants nens. En canvi, el decret no protegeix cap altra llengua. És a dir, no empara l’opció d’escola en català al País Valencià, on més de 120.000 famílies de les que havien demanat d’escolaritzar els seus fills en català no ho han pogut fer. Aquestes famílies no rebran cap ajut econòmic de l’administració tot i no poder escolaritzar els seus fills en la llengua que desitgen, una llengua que també és oficial.

A banda aquesta discriminació per raó de llengua, els atacs contra la immersió en català tenen aquesta setmana un altre focus: demà expira el termini marcat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè s’apliqui el 25% d’hores d’espanyol a cinc centres educatius. Avui el Departament d’Ensenyament demanarà al tribunal que suspengui aquest termini, adduint que encara no s’han resolt els recursos de reposició contra la interlocutòria i, a més, el TSJC ha començat a acceptar que les escoles afectades es personin en el procés.

Divendres el TSJC va acceptar que s’hi personés l’Escola Pia de Sarrià, que ho havia sol·licitat juntament amb les altres tres escoles concertades, i algunes de les associacions de mares i pares. Carles Armengol, secretari general adjunt de la Federació Escola Cristiana de Catalunya, va anunciar ahir que aquest centre presentaria un recurs per no aplicar l’ordre del TSJC. A més, va dir que es preveia que les altres escoles, quan els sigui acceptat de personar-se, també en presentarien. Mentre no es resolguin els recursos, cap dels centres no aplicarà el 25% d’espanyol.

El departament, que ja va demanar inicialment l’anul·lació de l’acord del TSJC, ara en demanarà la suspensió mentre no es resolgui el recurs que la Generalitat va presentar i mentre espera que tots els centres es personin i hagin pogut presentar sengles recursos. Les altres escoles afectades són les Escolàpies de Sabadell, Sant Bonaventura Franciscans de Vilanova i la Geltrú i Mare de Déu del Roser de Barcelona, a més de l’institut Sant Fost, l’únic centre públic afectat, que és defensat directament per la Generalitat, tot i que l’associació de pares i mares també s’hi ha personat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any