Fabra obliga a suprimir una línia en català en una escola pel recurs de quatre famílies

  • El col·legi Pare Català de València ha de canviar la línia a l'espanyol en menys d'un mes

VilaWeb
ACN
05.03.2014 - 13:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La conselleria valenciana d’Educació ha decidit suprimir una de les tres unitats educatives en català d’infantil a un col·legi de València arran de la denúncia de quatre famílies que volen escolarització en espanyol. Segons que ha explicat Escola Valenciana en un comunicat, el col·legi Pare Català, al barri de Benimaclet, havia aconseguit per aquest curs d’obrir una nova unitat en català després d’una consulta prèvia amb els pares, amb una opció majoritària de famílies que demanaven l’ensenyament en català en primera opció durant el període d’admissió. Els pares que han presentat la denúncua diuen que no estaven informats del canvi de programa de l’espanyol al català abans del període de matriculació.

Dues famílies van interposar el passat 14 de juny un recurs d’alçada a la conselleria d’Educació on demanaven l’anul·lació del procediment de canvi de programa lingüístic que va enllestir el centre per la qual s’obria una tercera línia en català.

Escola Valenciana denuncia que la conselleria d’Educació ha pressionat les dotze famílies que no varen marcar l’opció de català com a opció inicial durant el període d’admissió. Segons la federació, aquestes pressions haurien fet que el recurs d’alçada inicial d’aquestes dues primeres famílies s’hagués ampliat a un total de quatre famílies.

Les famílies recorreran al TSJ la decisió del govern de Fabra

Els pares de la unitat afectada han decidit en assemblea interposar un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià contra la decisió del govern de Fabra. Segons que ha informat a l’ACN la portaveu dels pares, Arantxa Grau, aquesta ha estat la primera de les decisions preses després de la reunió amb la conselleria d’Educació. Els pares reclamaran la suspensió cautelar mentre negocien alternatives al canvi de programa.

Sobre un total de 75 famílies que varen matricular els seus fills en la nova línia en català, tan sols quatre s’haurien afegit al recurs, segons Escola Valenciana, la qual cosa representa un 4,4%. 

L’any passat 44 escoles públiques van aconseguir l’obertura de línies d’ensenyament en català, gràcies a l’aprovació d’un canvi de programa lingüístic. Segons que explica Escola Valenciana, un d’aquests centres fou el Pare Català de Benimaclet, després de sol·licitar en cursos anteriors l’obertura d’una tercera línia en català la gran demanda al barri. 

La conselleria d’Educació va fer una primera consulta als centres sobre l’opció preferent. Sobre les 68 famílies que varen respondre sobre la matrícula dels seus fills de 3 anys, 56 varen demanar opció en valencià i 12 en castellà. 

Davant aquesta situació, Escola Valenciana va proposar a la conselleria d’Educació dues solucions que passen per escolaritzar en un altre centre de la ciutat els demandants o que s’habiliti una nova unitat en castellà per als quatre alumnes. Fonts de la federació assenyalen que el barri disposa de suficient oferta en castellà. 

La conselleria d’Educació ha donat el termini d’un mes al centre escolar per dur a terme el canvi de línia educativa d’una de les tres unitats educatives, obligant 21 alumnes a canviar de programa lingüístic a meitat de curs en contra de la voluntat de les famílies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any