Tots els escàndols de la nova gestora de l’aeroport de Castelló

  • SNC-Lavalin és a la llista negra del Banc Mundial, afectada per casos de corrupció

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.03.2014 - 12:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La gestió de l’aeroport de Castelló durant els vint anys vinents anirà a càrrec de la multinacional quebequesa SNC-Lavalin Aéroports. Aquesta empresa, amb centenars de filials per tot el món, és a la llista negra del Banc Mundial per corrupció. Durant deu anys no pot participar en cap projecte del Banc Mundial per la suposada participació en suborns a funcionaris en el projecte de construcció d’un pont sobre un riu a Bangladeix, i per la presentació d’ofertes que no s’ajustaven al projecte. Per aquest cas, la policia canadenca va arribar a escorcollar la seu de l’empresa, a Mont-réal.

Però no és pas l’únic escàndol, aquest.

Segons que va publicar el diari canadenc The Globe and Mail el 2012, l’empresa va revelar que després d’una investigació interna havien trobat que hi havia 56 milions de dòlars en pagaments indeguts a agents estrangers perquè aconseguissin contractes en dos projectes sense nom. L’empresa es va negar a dir on eren aquests projectes, però sembla que alguns dels pagaments van passar per l’oficina que la multinacional té a Tunísia.

El president executiu de SNC-Lavalin en enginyeria, Pierre Duhaime fou destituït i després fou acusat de frau en el pagament de 22,5 milions de dòlars relatius a un projecte de construcció d’un hospital a Mont-réal.

D’una altra banda, l’ex-vice-president de SNC-Lavalin, Riadh Ben Aissa, també fou acusat de frau al Canadà. L’abril del 2012 el van detenir a Suïssa i està pendent de judici, acusat de corrupció, frau i emblanquiment de capital al nord d’Àfrica.

Un altre escàndol. Ara fa un any l’empresa fou acusada d’haver pagat milions de dòlars en suborns a la família de Muammar al-Gaddafi mentre era al poder a Líbia. Després de la caiguda del règim, alguns treballadors de la companyia van resultar implicats en els intents de traslladar clandestinament un dels fills de Gaddafi, Saadi, a Mèxic. El The Globe and Mail explicava a mitjan 2012 que quan el grup va marxar a corre-cuita de Líbia hi va deixar 22,9 milions de dòlars en efectiu en bancs del país, i que no se sabia què se n’havia fet, d’aquells diners.

L’escàndol de Kerala, a l’Índia, és un dels més grans en què hi ha vinculada SNC-Lavalin. És un cas d’estafa financera. El govern de l’Índia va contractar aquesta companyia per modernitzar les centrals hidroelèctriques de Pallivasal, Sengulam i Panniar, a l’estat de Kerala. Un seguit de polítics indis van ser acusats de corrupció en aquest projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any