Rússia es fixa en Catalunya pensant en Crimea, i la televisió estatal hi dedica un reportatge

VilaWeb
Redacció
05.03.2014 - 10:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Crimea vol aprofitar l’experiència de Catalunya i d’Escòcia en la preparació de referèndums. Ho assegura la televisió estatal russa NTV, citant fonts oficials. Les noves autoritats de Crimea volen fer el referèndum a final de març, per a canviar l’estatus polític de la república autònoma ucraïnesa, amb majoria de població russa. Aquesta setmana la televisió ha emès un reportatge dedicat al procés català. Heus-lo ací:

La corresponsal del Punt Avui i Catalunya Ràdio a Rússia, Natàlia Boronat, comenta el reportatge: ‘El reportatge parla del desig d’independència dels catalans, “que fa tres-cents anys que parlen de sobirania”, i del descontentament general per motius econòmics. Assegura que “els catalans estan cansats de finançar els espanyols, embrutats per deutes en escàndols de corrupció”. Buscant paral·lelismes amb els russos d’Ucraïna, el reportatge posa èmfasi en els atacs a la llengua catalana i destaca que segurament la Unió Europea no permetria que Madrid enviés els tancs per defensar la llengua castellana.’

Boronat remarca que el reportatge es pronuncia en favor del referèndum a Catalunya, i destaca el fet sorprenent de l’emissió d’un reportatge com aquest en una televisió controlada pel Kremlin, que fins ara tenia per tabú els moviments independentistes, pel temor de moviments secessionistes dins de la federació russa. Ara sembla que al govern rus li interessi d’agafar l’exemple del sobiranisme català i escocès per a aplicar-lo a Crimea.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any