#DZ2014, l’etiqueta contra el frau i la dictadura a Algèria

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Algèria s’afanya a viure unes eleccions presidencials capitals per al seu futur. La jornada electoral serà el 17 d’abril. Després de quinze anys al poder, Abdelaziz Bouteflika ha anunciat que es presentaria a un quart mandat al capdavant del règim algerià. Però aquest quart mandat no és benvist per tothom i hi ha moltes veus que denuncien aquest projecte polític. A les xarxes socials i a la web, la contestació s’organitza.

Tot va començar a Facebook. Uns quants joves algerians de sectors ben diversos es van aplegar un dissabte al matí davant la Universitat d’Alger [en] a Bouzareah [en], un municipi situat a la rodalia de la capital algeriana. Els seus eslògans expressaven prou clarament la ràbia i la còlera. Les seves reivindicacions eren simptomàtiques d’un profund desig de canvi. Però així que van mostrar els cartells hostils al règim i a un enèsim mandat d’Abdelaziz Bouteflika al capdavant de l’estat, la policia se’ls va endur directament a comissaria. Aquest vídeo relata aquella concentració:

Una dona que hi va participar explicava per què anava contra del quart mandat de Bouteflika:

El 2008 no ens esperàvem pas tot això. Era massa gros tot el que havia passat. Aquesta vegada, fins i tot abans que hagués declarat que es presentava a un quart mandat, li volem dir que no! No et volem pas! Algèria no és una monarquia. Algèria no és una dictadura. És un estat de dret i hi hem de treballar tots plegats.

Hi parlen Amira, Idir, Leila i alguns més. Estaven al corrent que els policies serien molt més nombrosos que ells en la concentració que volien organitzar. Però inconscientment, o potser conscientment, van comprovar que les xarxes socials són poc vigilades pels aparells de seguretat a Algèria. També van provar que tota mobilització democràtica ja no és possible a Algèria fora de les xarxes socials. La seva crida a Facebook no es va prendre seriosament al principi. Però dia a dia, més i més persones van començar a unir-se a aquesta petita comunitat oposada a un quart mandat d’Abdelaziz Bouteflika, de setanta-set anys, el president que ja ha regnat al país des del 1999: és a dir, quinze anys. Un president que encara vol detenir el poder tot i que havia promès de passar el testimoni a la joventut, tal com deia en un discurs el 2012:

Així es va activar, doncs, un moviment de contestació que convoca concentracions cada setmana davant les universitats per mirar d’aturar la reelecció d’Abdelaziz Bouteflika.

Per a expressar la còlera dels algerians, uns quants cibermilitants han llançat nombroses iniciatives a la web algeriana. I per aplegar-les totes i guiar millor l’opinió pública s’ha creat una etiqueta, #DZ2014, que permet de trobar totes les informacions essencials sobre la pròxima elecció presidencial que tindrà lloc el 17 d’abril a Algèria. Gràcies a l’etiqueta, l’internauta accedeix directament a moltes pàgines de Facebook que difonen cada hora informacions sobre el desenvolupament de les eleccions. Unes informacions que destaquen els tripijocs utilitzats ací i allà per a afavorir el frau o imposar la dictadura als algerians. Així, les pàgines de Facebook 1, 2, 3 win rayah ya SiDZ Wikileaks, Envoyés Spéciaux AlgériensAntichitadz  Algérie Discussion i Algérie Election Présidentielle, entre més, han esdevingut veritables mitjans socials que escruten el mínim esdeveniment polític i n’analitzen el detall.

Però a Facebook i Twitter, no sols es comenta seriosament l’actualitat política. Els activistes miren de mobilitzar l’opinió pública fent riure, també. Per això s’hi han difós fotomuntatges, bromes i vídeos ridiculitzadors. La pàgina de Facebook Radio Trottoir és de fet un veritable mitjà que s’ha construït sobre aquest model d’informació basada en la ironia i la sàtira.

YouTube també s’ha encès amb tota aquesta mobilització política. Els seus usuaris no paren de penjar-hi vídeos que s’adrecen als seus dirigents per a reclamar-los comptes i explicacions. Uns altres s’adrecen directament a Abdelaziz Bouteflika i li demanen que plegui, com li ho diu ben clarament aquest noi algerià: ‘Fins i tot els servidors del règim s’oposen a aquest quart mandat que humilia Algèria. Nosaltres també hem de dir no i rebutjar de donar cinc anys més a Bouteflika’, diu en un vídeo difós a YouTube.

Alguns col·lectius ciutadans filmen les seves accions de protesta sobre el terreny i sensibilitzen l’opinió pública. Aquests vídeos s’han difós en massa a les xarxes socials. Una compartició que ha estat possible gràcies a l’etiqueta #DZ2014, principal arma dels militants algerians en la lluita contra el frau electoral i la dictadura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any