Tots els partits de Tortosa, inclòs el PP, contra el pla hidrològic de l’Ebre

  • El ple aprova per unanimitat una declaració institucional · És el primer ajuntament que s'hi pronuncia

VilaWeb
ACN
04.03.2014 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir per unanimitat una declaració institucional en contra del pla hidrològic de la Conca de l’Ebre perquè considera que representa un ‘greu perjudici’ per al tram final del riu i el Delta. Diu que el pla atempta contra els interessos ambientals, socials i econòmics de les Terres de l’Ebre. L’Ajuntament ha decidit, en aquesta declaració, que s’oposarà políticament i jurídicament al pla, ja sigui de manera directa o afegint-se a altres iniciatives impulsades per diferents institucions, organismes o entitats. Tortosa és el primer ajuntament que es posiciona contra el pla de Conca, aprovat divendres pel consell de ministres.

La declaració institucional ha estat signada per tots els portaveus dels grups municipals amb representació: CiU, PSC, ERC, ICV, PxC i també el PP. El batlle, Ferran Bel, va voler destacar ‘la unanimitat de tots els grups polítics perquè a la ciutadania de Tortosa la representen els vint-i-un regidors.’

El regidor i portaveu del PP a l’Ajuntament, Xavier Dalmau, també ha signat la declaració, desmarcant-se del seu partit al govern espanyol. Ha volgut afegir, però, que el pla tenia aspectes positius’ i que calia dialogar per a resoldre’n els negatius. 

L‘Ajuntament de Tortosa ha estat el primer a posicionar-se contra el pla hidrològic de la conca de l’Ebre. 

La declaració rebutja el pla perquè estableix un cabal mínim ‘insuficient’ per a garantir la preservació dels ecosistemes del Delta i posa en risc el futur del sector primari. També demana al govern que continuï mantenint la seva oposició al pla i procedeixi a les accions oportunes als efectes d’evitar la seva aplicació. En el preàmbul, l’Ajuntament de Tortosa considera que el pla s’ha elaborat sense atendre els criteris científics i tècnics de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, l’organisme consultiu i de participació en el marc del qual es va elaborar una proposta de règim hídric de mínims que el pla de conca hauria d’incloure per salvaguardar el Delta. En el darrer punt, s’acorda traslladar aquests acords als grups parlamentaris del Parlament, de les corts espanyoles, el govern, al govern espanyol i la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

El pla hidrològic de la conca de l’Ebre preveu un cabal mínim pel tram final del riu d’uns 3.300 hectòmetres cúbics anuals, mentre que la proposta que defensa la comunitat científica, la PDE, i també la Generalitat situa el cabal ambiental entorn a una forquilla d’entre els 7.100 hectòmetres cúbics en anys secs i 12.500 en anys humits. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any