Ernest Maragall: ‘La sortida més intel·ligent és la independència expressada en referèndum’

  • L'ex-conseller presenta amb Oriol Junqueras l'acord entre Nova Esquerra i ERC per a les europees

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.03.2014 - 11:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘No contemplo cap altra sortida intel·ligent per Catalunya que no sigui la independència expressada en referèndum’, ha declarat avui el dirigent de Nova Esquerra Catalana i ex-dirigent del PSC, Ernest Maragall, en la presentació de l’acord amb ERC per a les eleccions europees. Maragall, que serà el número dos de la llista republicana, darrere de Josep M. Terricabras, ha comparegut avui al matí al costat d’Oriol Junqueras. Tots dos han expressat el desig que la coalició entre NEC i ERC es traslladi també a les eleccions municipals i a la consulta.

‘L’acord té voluntat de col·laboració estable que es pugui traduir també a l’àmbit municipal, al Parlament i sobretot al referèndum del 9 de novembre’, ha explicat Junqueras. Maragall, que ha qualificat la independència com l’opció ‘més intel·ligent’ pel futur de Catalunya, ha assegurat que gràcies a l’acord el socialisme catalanista tornarà a tenir el referent que havia perdut.

Maragall, que va ser conseller d’Educació durant el segon tripartit, compartirà la capçalera de la llista amb l’independent Josep-Maria Terricabras, que l’encapçalarà.

L’executiva d’ERC va donar ahir el vist-i-plau a la proposta de col·laboració amb NEC i va informar que el pacte no es limitaria a les eleccions europees, sinó que aniria més enllà: ‘Respon a la voluntat d’ampliar i sumar un ampli consens des de l’esquerra basat en dos eixos: justícia social i el dret irrenunciable dels ciutadans catalans de decidir el futur del país, explicitat en la consulta del 9-N.’

Així mateix, Esquerra Republicana de Catalunya va confirmar que tenia converses per a ampliar aquest espai i ‘enfortir el projecte de l’esquerra nacional’ amb la incorporació de Toni Comín, impulsor de l’associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, entre més.

‘Sumar forces en defensa del dret a decidir’

En declaracions a Catalunya Informació, Ernest Maragall ha detallat que el pacte de Nova Esquerra Catalana amb ERC respon ‘al moment polític que viu Catalunya i a la necessitat de sumar forces en defensa del dret a decidir’. ‘Es tracta de tirar endavant un projecte propi però també de respondre a una situació de país i a una determinada expectativa que els ciutadans posen en aquestes eleccions europees i en el procés català en el seu conjunt’, ha assegurat Maragall. ‘Creiem oportú que una referència del socialisme catalanista com el que nosaltres intentem representar estigui present a les europees i ho faci de la mà del catalanisme popular i republicà que ERC representa més que dignament’, ha afegit l’ex-dirigent socialista.

Maragall ha marcat l’entesa en un procés de confluència de les esquerres a Catalunya. “I aquest pacte entre NEC i ERC n’és un evident avenç, una concreció però que s’hauria d’ampliar amb altres components de les esquerres catalanes com ICV-EUiA, les CUP o tots els ciutadans que avui estan organitzats i malden per transformar-se en un partit polític, si pot ser majoritari”, ha reflexionat en veu alta Maragall, que també ha obert la porta al líder de l’associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, Toni Comín. “Tots som necessaris i benvinguts”, ha reblat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any