L’imperialisme espanyol i el mapa dels Països Catalans, a TVE

  • 'A l'estat espanyol, el català és més útil que l'anglès per a trobar feina', diu Juan Carlos Moreno Cabrera en una entrevista a TVE

VilaWeb
Redacció
01.03.2014 - 11:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El català és tan útil com el castellà a tot l’estat espanyol.’ Són paraules del catedràtic de lingüística general de la Universitat Autònoma de Madrid Juan Carlos Moreno Cabrera, en una entrevista aquesta setmana al programa matinal de TV2 de Televisió Espanyola. Moreno és convidat al programa amb motiu de la publicació del seu darrer llibre, ‘Los dominios del español. Guía del imperialismo lingüístico panhispánico‘, en versió electrònica.

Moreno explica, amb certa sorpresa per part de la presentadora, que el català, el gallec i el basc són llengües tan útils com l’espanyol i lamenta que els espanyols, com ell, hagin rebut una educació que ha exclòs aquestes llengües. ‘El català és més útil que l’anglès per a trobar feina a l’estat espanyol’, diu, explicant que cada llengua representa una cultura i que, per tant, és una riquesa, quan l’entrevistadora prova d’argüir que és molt més lògic estudiar anglès o xinès que no llengües amb molts menys parlants. ‘Els espanyols no hauríem de fer el sord quan sentim parlar català o gallec’, diu.

Vegeu l’entrevista. La part dedicada més explícitament a la utilitat i necessitat d’aprendre català és a partir del minut 7.15.

Moreno ha estat tradicionalment crític amb el nacionalisme espanyol excloent. VilaWeb va entrevistar-lo el març del 2012 amb motiu d’un article que va publicar al diari ABC, en què explicava que a Espanya el reconeixement del dret d’autodeterminació havia desaparegut, també de l’esquerra. Vegeu l’entrevista:

Moreno Cabrera: ‘El problema no és Catalunya, sinó les estructures franquistes de l’estat’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any