La PDE reprèn la mobilització en defensa de l’Ebre

  • El govern espanyol aprova el PHN, amb menys cabal per al delta · Santi Vila: 'El Pla Hidrològic de l'Ebre és lesiu per a la conservació del riu'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
01.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol va aprovar ahir el pla hidrològic de la conca de l’Ebre. Amb un retard de dos mesos, el document va rebre el vist-i-plau de l’executiu espanyol, tot i el rebuig frontal de la Generalitat i de les terres de l’Ebre. El pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diversos trams. A l’altura de Tortosa és previst que sigui de cent metres cúbics per segon. L’anunci va activar les alarmes de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), que ahir feia una assemblea que es va convertir en un acte massiu per a preparar les primeres accions de protesta contra el pla.

La PDE ja ha endegat la maquinària per combatre el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre des de la vessant jurídica però també des de la vessant social. Així, a l’assemblea d’ahir, es va anunciar una primera mobilització pel pròxim mes de març en un municipi de les Terres de l’Ebre, encara per concretar. Moments abans de l’assemblea, prop d’un centenar de persones van cridar la consigna ‘Lo riu és vida. No al transvasament’ mentre dibuixaven a terra el tradicional nus de sal, amb una pancarta on es podia llegir: ‘Bancs d’aigua = transvasaments’.

‘El Pla Hidrològic de l’Ebre és lesiu per a la conservació del riu’

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, denuncia que el pla aprovat pel govern espanyol és ‘lesiu per a la conservació del riu, per a la seva sostenibilitat ambiental i perquè no impedeix la regressió i la salinització’. Segons Vila, l’Ebre ‘és un riu amb uns indicadors fràgils que hem de conservar entre tots’.

Per aquest motiu, el Departament estudia si el cabal mínim de 3.220 hectòmetres cúbics anuals aprovat pel tram final del riu contravé la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea. El conseller ha assegurat que ‘contestarem amb tota la contundència per la via administrativa’.

Tant la Generalitat com la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) consideren ‘insuficient’ aquest règim de cabals per garantir la supervivència del tram final del riu i del delta. El pla hidrològic de la conca de l’Ebre, aprovat prèviament al juliol pel consell de l’aigua espanyol, limita el cabal del tram final de l’Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d’hectàrees. El pla inclou la construcció de nous embassaments que s’afegirien als 109 que ja s’exploten actualment, majoritàriament per al reg, i preveu un augment substancial del consum de l’aigua del riu. Actualment la demanda d’aigua de l’Ebre puja a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet d’arribar a 10.700 hectòmetres cúbics el 2027, que és el 70%, de manera que el delta de l’Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l’any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon de mitjana, mentre que el govern català en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l’Ebre. El Ministeri d’Agricultura espanyol argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren els cabals històrics.

La portaveu i vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assegura que els cabals s’havien definit ‘després d’un ampli procés de participació i aplicant criteris científico-tècnics’ i, diu, ‘satisfan les necessitats del delta i són factibles gràcies a l’existència de l’embassament de Mequinensa’. Sáenz de Santamaría també especifica les inversions que comportarà el PHE, de més de 2.500 milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any