Notícies

Divendres  28.02.2014  14:28

Autor/s: ACN

Aprovat el PHN, amb menys cabal per al delta de l'Ebre

La Generalitat i el territori rebutgen el document perquè consideren insuficient el règim de cabals fixat pel tram final del riu

Men?ame
 

El consell de ministres espanyol ha aprovat el pla hidrològic de la conca de l'Ebre. Amb un retard de dos mesos, el document ha rebut el vist-i-plau de l'executiu espanyol, tot i el rebuig frontal de la Generalitat i de les terres de l'Ebre. El pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diversos trams. A l'altura de Tortosa és previst que sigui de cent metres cúbics per segon.

Tant la Generalitat com la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) consideren 'insuficient' aquest règim de cabals per garantir la supervivència del tram final del riu i del delta. El pla hidrològic de la conca de l'Ebre, aprovat prèviament al juliol pel consell de l'aigua espanyol, limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El pla inclou la construcció de nous embassaments que s'afegirien als 109 que ja s'exploten actualment, majoritàriament per al reg, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu. Actualment la demanda d'aigua de l'Ebre puja a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet d'arribar a 10.700 hectòmetres cúbics el 2027, que és el 70%, de manera que el delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon de mitjana, mentre que el govern català en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l'Ebre. El Ministeri d'Agricultura espanyol argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren els cabals històrics. 
La portaveu i vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que els cabals s'havien definit 'després d'un ampli procés de participació i aplicant criteris científico-tècnics' i, ha dit, 'satisfan les necessitats del delta i són factibles gràcies a l'existència de l'embassament de Mequinensa'. Sáenz de Santamaría també ha especificat les inversions que comportarà el PHE, de més de 2.500 milions.