Homs: ‘Un director de diari ens ha dit que per sobre de la veritat hi ha la unitat d’Espanya’

  • Ciutadans i el govern topen al parlament per la llibertat d'expressió dels mitjans

VilaWeb
VilaWeb
ACN
27.02.2014 - 11:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al parlament hi ha hagut avui una nova picabaralla entre Ciutadans i el govern, en aquest cas per la llibertat d’expressió dels mitjans de comunicació. En una interpel·lació, la diputada Carina Mejías ha acusat el conseller de Presidència, Francesc Homs, de practicar la censura i de ‘pagar els silencis’ dels periodistes. També s’ha queixat que el govern hagi encarregat ‘llistes de periodistes segons la seva ideologia’. Homs ho ha negat i li ha replicat que no és pas el govern de la Generalitat que posa pantalles de plasma per a seguir les rodes de premsa, en referència a l’executiu de Mariano Rajoy. I ha afegit que algun director de diari li ha arribat a dir que ‘per sobre de la veritat hi ha la unitat d’Espanya’.

Aquestes són les paraules d’Homs:

Mejías ha acusat el Govern de censurar els mitjans de comunicació, de donar subvencions que ‘premien afinitats’ i de ‘comprar silencis’. També s’ha exclamat que la Generalitat hagués encarregat un estudi al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) en què es mencionen periodistes amb noms i cognoms, i ha fet al·lusió a dos informes del govern sobre la pluralitat dels mitjans on, segons Mejías, es fan ‘llistes de periodistes’.

‘Han agafat els pitjors vicis del tripartit. Quina finalitat tenen aquests informes? Controlar la ideologia dels periodistes? Castigar? Premiar? Censurar? I a més els encarreguen a universitats privades on fan classes aquells periodistes que són afins al govern, pagant amb diners públics. Això passa a llocs on la democràcia està en risc, com a Veneçuela’, ha arribat a dir.

Homs ha negat que el govern faci llistes de periodistes, i ha ironitzat que ‘pensa el lladre que tots són com ell’. Sí que ha defensat l’encàrrec al CAC d’un informe per avaluar les banalitzacions del nazisme que apareixien en alguns mitjans de comunicació. ‘Nosaltres no posem pantalles de plasma a les rodes de premsa, però sí que combatem les injúries, les calúmnies i les mentides. I ho fem a base d’informes contrastats que demanem a gent que té autoritat, professionalitat i capacitat d’independència per fer-ho’, ha dit.

El conseller ho ha aprofitat per remarcar que alguns directors de mitjans de Madrid han arribat a dir-li que el seu propòsit no era informar, ‘sinó ser tributaris de la militància d’una causa’. ‘Un director de diari ens ha arribat a dir d’una manera transparent i directa que per sobre de la veritat hi ha la unitat d’Espanya’, ha reblat.

Pel que fa a les subvencions, ha recordat que el govern havia prioritzat els mitjans en català, i els públics per davant dels privats, amb una davallada del 29% en tres anys en els primers i d’un 70% en els segons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any