Escola Valenciana durà el govern de Fabra als tribunals

  • Anuncia un recurs pel tancament d'escoles i la supressió d'unitats en català

VilaWeb
VilaWeb
ACN
26.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana presentarà un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia per a demanar l’anul·lació de la resolució de l’arranjament escolar aprovat per al curs vinent. Ho va anunciar ahir el president de l’entitat, Vicent Moreno, durant la presentació de la campanya de matriculació 2014-2015. Escola Valenciana recorre, doncs, contra l’arranjament que preveu de tancar sis escoles i suprimir entre 72 i 155 unitats educatives en català. La raó principal que addueix l’entitat és que l’arranjament escolar no ha tingut en compte el criteri lingüístic a l’hora de suprimir unitats.

Segons que explica Escola Valenciana, aquesta circumstància ha fet que un seguit de municipis es quedessin sense oferta d’ensenyament en català i no es garantís el dret bàsic dels alumnes a rebre l’ensenyament en la llengua pròpia. 

L’oficina de Drets Lingüístics –van dir ahir els representants de l’entitat– valora dues accions jurídiques més: fer una petició de suspensió cautelar de l’arranjament escolar i recomanar a les escoles afectades que presentin recursos de reposició a la Conselleria d’Educació. 

‘Eliminaran moltes unitats en valencià i no consentirem que en cap part del territori amb predomini lingüístic valencià, segons la Llei d’Ús, hi haja un sol alumne que es quede sense estudiar en valencià’, va dir el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno. 

Segons l’arranjament previst, tancaran sis escoles d’ensenyament en català (CP Santa Quitèria d’Almassora, el CP Mestre Canós de Castelló de la Plana, el CP Sara Fernández de València ciutat, el CP Ciutat de Cremona d’Alaquàs, El CP Josep Camarena de Gandia i el CP l’Arc de Monòver). La Conselleria d’Educació preveu de suprimir, a més, 155 unitats d’ensenyament en català. 

Segons aquestes xifres, un total de 136 escoles públiques resultaran afectades per la supressió d’unitats en català i cinc seran tancades. De les dades es desprèn que 72 unitats en català d’infantil i primària seran directament suprimides. I 83 més són en centres amb doble línia educativa, per la qual cosa encara no se sap si hi suprimiran la unitat de català o la d’espanyol.

‘Si vols qualitat, marca’t un punt: matricula a la nostra escola’

L’entitat va presentar ahir la nova campanya de matriculació en català, sota el lema ‘Si vols qualitat, marca’t un punt: matricula a la nostra escola’. Escola Valenciana avança tres mesos la campanya per a les famílies que han de matricular els fills de tres anys amb vista al curs que ve. 

Escola Valenciana organitza la campanya de matriculació des de l’any 2007. La raó és que la Conselleria d’Educació no assessora les famílies pel que fa als programes educatius i als programes òptims d’ensenyament. La campanya compta amb el patrocini de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el suport de les cinc universitats públiques valencianes i l’assessorament de les tres unitats per a l’educació multilingüe. 

Els programes d’ensenyament en català s’estableixen en un 93% a la xarxa de centres públics i la campanya insisteix a dir que aquests programes garanteixen els millors resultats acadèmics i el millor domini de les tres llengües (català, espanyol i anglès), segons els experts. 

Escola Valenciana ha reforçat aquesta dada amb una tesi doctoral a càrrec de Laura Portolés, professora del Departament d’Estudis Anglesos de la Universitat Jaume I, que conclou que els alumnes que estudien en català dominen equilibradament el català i l’espanyol al final de primària i obtenen una nota d’anglès un 13% millor. Així mateix, segons aquest estudi els alumnes matriculats en català tenen més capacitat i predisposició a aprendre una tercera llengua com ara l’anglès: un 11% més que no pas els que estudien en espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any