Rajoy: ‘He volgut dialogar però se m’ha posat sobre la taula un contracte d’adhesió que no puc acceptar’

  • El president espanyol nega ara que sigui immobilista i assegura que no pot autoritzar un referèndum

VilaWeb
ACN
25.02.2014 - 19:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat la Generalitat de ser la responsable que no existeixi diàleg entre les dues administracions. En la rèplica al president del grup de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, Rajoy ha assegurat que la seva voluntat de diàleg és sincera sempre que s’ajusti a la legalitat. “Jo he volgut dialogar però se m’ha posat a sobre de la taula un contracte d’adhesió que no puc acceptar”, ha exclamat el cap de l’executiu estatal. Rajoy ha negat les acusacions d’immobilisme que li ha fet Duran i ha explicat que no pot autoritzar un referèndum “il·legal” que negaria el dret dels ciutadans espanyols a decidir sobre el seu propi país.

“Jo no puc autoritzar aquest referèndum perquè no puc privar els espanyols del dret a decidir sobre el seu país”, ha afirmat el president espanyol, que ha indicat que la qüestió del referèndum sobiranista sobrepassa l’àmbit de la legalitat i atempta contra els drets fonamentals dels ciutadans del conjunt de l’Estat. “Per què s’atribueixen alguns la capacitat de decidir sobre qui té dret a decidir?”, ha preguntat Rajoy a Duran.

El diàleg amb la Generalitat només passaria per una renúncia explícita a la consulta. “La democràcia és legal o no és democràcia. No hi ha democràcia sense Constitució i sense llei”, ha subratllat. El president del govern espanyol s’ha queixat de la forma de dialogar de CiU i del president de la Generalitat, Artur Mas, a qui ha acusat d’intentar imposar la seva voluntat. “Estic a favor del diàleg, però només he tingut dues experiències. La primera: o s’accepta el pacte fiscal o quedo lliure per fer el que vulgui. Segona experiència: convoco un referèndum la data i les preguntes unilateralment”, ha criticat en al·lusió directa a Mas.

“Estic disposat a parlar dins de la llei democràtica i, en el meu cas, el diàleg no té data de caducitat”, ha insistit el president espanyol. Rajoy ha rebutjat les crítiques d’immobilisme i ha qualificat “d’enormement injusta” la pressió a què se li sotmet per un problema que “han creat altres”. De fet, el president del PP ha acusat CiU de ser la principal responsable del problema, “desentenent-se” dels problemes dels catalans per prioritzar el projecte secessionista, i convocant una consulta que Rajoy insisteix que no s’arribarà a celebrar.

Lluny d’assumir responsabilitats en el problema d’encaix de Catalunya a l’Estat, Rajoy ha reivindicat les accions del seu consell executiu en favor dels catalans. “Hem aportat 23.000 milions a través de diferents instruments de liquiditat, que han permès pagar nòmines i deutes i sostenir els servis públics”, ha recordat. “I seguiré fent el que estigui a les meves mans perquè les coses vagin bé a Catalunya”, ha afegit.

Un cop el president de CiU al Congrés li ha retret que aquestes ajudes són préstecs que la Generalitat haurà de retornar amb interessos, Rajoy ha explicat que es tracta d’una prioritat política i que, tot i ser efectivament préstecs, tenen interessos “reduïts” i “grans” períodes de carència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any