Duran diu a Rajoy que faci una proposta a Catalunya

  • El portaveu de CiU li demana 'diàleg sense línies vermelles' si no vol una 'Espanya amputada'

VilaWeb
ACN
25.02.2014 - 19:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que estableixi amb Catalunya un ‘diàleg sense línies vermelles’ i presenti propostes i alternatives si no vol una Espanya ‘amputada’. ‘Segui a parlar, faci una proposta’, ha dit Duran, que li ha preguntat si al que aspira és a una ‘rendició incondicional’. En aquest marc, ha advertit que si no es ‘mou’ es pot trobar amb una declaració unilateral d’independència. ‘Aposti pel diàleg’, ha dit, perquè ‘nosaltres estem a la disposició’ malgrat que ‘qualsevol acord s’hauria de consultar a la ciutadania de Catalunya’ per no ‘tancar en fals en problema’.

Josep Antoni Duran i Lleida ha dedicat l’últim tram del seu discurs del debat de política general a la situació a Catalunya i ha recordat al president espanyol que ‘s’equivoca’ quan pretén ‘minimitzar’ l’impacte d ela manifestació del passat 11 de setembre, perquè ‘la qüestió catalana és un problema espanyol’. ‘Reaccioni ja’, ha dit Duran a Rajoy abans de recordar-li que li correspon a ell ‘plantejar una proposta de marc en el què la ciutadania de Catalunya pugui tornar a confiar, per deixar a continuació que la ciutadania es pronunciï’.

Segons Duran, ‘no n’hi ha prou’ amb ‘dir no al que es proposa’, i per aquest motiu cal que Rajoy ‘segui a parlar i faci una proposta’, perquè ‘el seu silenci no és la resposta’ i algunes de les seves paraules, més que aportar solucions, ‘són més aviat un estímul per radicalitzar posicions’. Pel portaveu de CiU a Madrid, part del problema radica en el fet que ara per ara a Espanya ‘no hi ha cap projecte il·lusionador’, mentre que ‘a Catalunya n’hi ha un que sí’ ‘L’independentisme català té èxit més enllà dels qui el comparteixen per mèrits propis, per la perseverant actuació maldestre del govern espanyol’.

Reforma de la Constitució: ‘Perquè no?’

Duran i Lleida també ha instat a Rajoy a obrir mires i no cenyir-se nom-és als límits de la Carta Magna. ‘Vostè s’ancora en el passat, però el present i sobretot el futur exigeixen respostes que fins i tot passin per una reforma de la Constitució. Perquè no?’, ha dit. En aquest sentit, ha recordat a Rajoy que Tarradellas va ser president de la Generalitat abans que s’aprovés la Constitució. També ha recordat a Rajoy que a Catalunya actualment ‘hi ha molts sentiments’ que ‘no es combaten amb intimidacions o anuncis apocalíptics, malgrat que en alguns casos puguin fins i tot respondre a la realitat. El que cal, segons Duran, és ‘respecte’ .

Demana ‘diàleg sense línies vermelles’

Per aquest motiu, Duran ha advertit a Rajoy que si no es ‘mou’ i deixa que sigui el pas dels dies el que resolgui aquest problema ‘acabarem on li vaig dir, en què una majoria acabarà votant la declaració unilateral d’independència’. ‘No és una amenaça’, ha reiterat, sinó ‘una previsió’, i per aquest motiu cal que Rajoy aposti d’una vegada per totes pel ‘diàleg sense línies vermelles’. ‘Nosaltres estem a la disposició del diàleg’, ha dit, però ‘això sí, qualsevol acord ha de consultar-se a la ciutadania de Catalunya’ perquè ‘de no fer-ho així tancaríem en fals en problema actual’. 

La immersió lingüística i el dèficit fiscal de 16.000 milions d’euros anuals també han format part del discurs de Duran. En aquest marc ha alertat el president del govern espanyol que el ‘descontentament’ a Catalunya no és només de caràcter econòmic, sinó també ‘polític, social i de governament’, i ha acusat el govern espanyol de construir un model d’administració ‘tremendament’ centralitzat.

Estímuls a la contractació i tributs ‘més justos’

Duran i Lleida també ha demanat a Rajoy que posi en marxa un pla d’estímul a la contractació i una política real de suport a la família, a més d’un sistema fiscal ‘més just’. També polítiques socials efectives i una política d’immigració que ‘no ens avergonyeixi a tots’. També ha reclamat un impuls als sectors de valor afegit, més inversions en ciència, i un coeficient de crèdit per a les entitats bancaries a través del Banc d’Espanya. A més ha criticat que el govern espanyol prefereixi vendre els actius d’AENA a empreses estrangeres que no permetre que els aeroports competeixin lliurement. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any