Reding demana a Espanya que negociï amb Catalunya ‘sense línies vermelles’

  • La vice-presidenta de la Comissió remarca que facin un esforç per 'mantenir-se units'

VilaWeb
Redacció
23.02.2014 - 12:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Viviane Reding, vice-presidenta de la Comissió Europea, ha demanat diàleg entre els governs català i espanyol ‘amb mentalitat oberta i sense línies vermelles’ per trobar la manera que Catalunya continuï ‘dins d’Espanya i d’una Unió Europea forta’. ‘Feu tot el possible per no trencar-vos, per mantenir-vos units’, ha dit durant una conferència de premsa a Barcelona, on aquesta tarda participarà en un debat ciutadà sobre el futur d’Europa. La número dos de Durao Barroso ha defensat que es resolguin les reivindicacions de Catalunya dins el marc espanyol.

Preguntada pel dret dels catalans a decidir el seu futur en una consulta, ha dit que ‘a la Unió Europa mai no hauria de ser un problema que les persones s’expressin’. Ha manifestat respecte pel dret de decidir, si bé n’ha volgut deixar al marge la UE: ‘El referèndum és una qüestió nacional i d’estat, perquè la vostra nació és part d’Espanya i compartiu una constitució.’

La visita de Reding a Barcelona arriba pocs dies després de la polèmica per les declaracions de Jose Manuel Durao Barroso contra la independència d’Escòcia i Catalunya.

Reding havia declarat en més d’una ocasió la seva admiració per Catalunya, i la tardor del 2012 va arribar a declarar que no era cert que la legislació internacional digués que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. Després, la pressió diplomàtica espanyola la va fer rectificar, tal com va demostrar el principal diari digital escocès.

Reding se sotmet a les preguntes de ciutadans

Reding participa a les sis de la tarda en un debat ciutadà sobre el futur d’Europa a l’Auditori de la Pedrera; hi assistiran tots aquells que s’hagin inscrit en aquesta web de la Comissió Europea, i podran formular preguntes a la vice-presidenta de la Comissió de qualsevol naturalesa relacionades amb la UE. I és previsible que un dels assumptes que se li plantegin sigui sobre la independència de Catalunya. L’acte es pot seguir en directe per Vilaweb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any