Pren força la proposta de formar un grup parlamentari sobiranista a Sardenya

  • Gavino Sale (iRS), nou diputat, fa una crida a la unitat dels independentistes i a la formació d'un grup parlamentari propi entre els diferents partits sobiranistes

VilaWeb
Redacció
22.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’entrada inesperada i a l’últim moment de partits independentistes al parlament sard continua generant debat. Si la proposta llençada per Francescu Sedda, del Partit dels Sards, partit independentista amb només quatre mesos de vida que obtingué dos diputats, ja va tenir una resposta afirmativa per part del partit dels Rossomori, que també obtingué dos escons, ara l’històric partit Indipendenza Repùbrica de Sardigna (iRS), amb un diputat, Gavino Sale, encara ha anat més enllà. No només va acceptar amb entusiasme la proposta de Sedda, sinó que va fer una crida a la reconciliació i la unitat de tots els moviments independentistes, amb una referència explícita a Sardegna Possibile, la formació de Michela Murgia que, amb molts més vots que tots els altres partits independentistes sumats, va quedar-se fora del parlament per causa de la polèmica llei electoral aprovada tan sols sis mesos abans de les eleccions. ‘S’ha acabat el temps de la competició, ara ha de començar el temps de la col·laboració entre independentistes’, va dir Sale exultant, en conferència de premsa.

Un grup parlamentari de cinc o de vuit diputats

Per tant, tot apunta que els cinc diputats independentistes que s’havien presentat a les eleccions dins de la coalició de centre-esquerra (un d’iRS, dos dels Rossomori i dos del Partit dels Sards) formaran un grup parlamentari propi a tots els efectes. El que no és clar és si en aquest grup s’hi inclouran també els tres diputats de Partit Sard d’Acció (PSd’AZ), que formava part de la coalició de centre-dreta, i que en aquesta darrera legislatura havia format part del govern. El PSd’AZ és un partit sardista i autonomista, però que aquests darrers mesos, amb vista de l’auge sobiranista, havia començat a abraçar tesis independentistes.

La inclusió o no del PSd’AZ no seria només un cop d’efecte pel fet que partits que s’havien presentat a les eleccions en coalicions diferents s’unien en un únic grup parlamentari, sinó que tindria una conseqüència estratègica de gran rellevància: aquests vuit diputats sobiranistes esdevindrien decisius per a governar i per a formar majories.

Amb tot, ningú del PSd’AZ no s’ha pronunciat al respcte i els Rossomori i l’iRS ja han pràcticament descartat aquesta opció, ja sigui pel silenci dels sardistes, com també pel fet que es tracta d’un partit de dretes que en els darrers anys s’ha coalicionat amb Forza Italia, el partit de Berlusconi, un dels grans perdedors d’aquestes eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any