La connexió Rahola-Baños a 8TV per la independència

  • Tots dos van defensar el caràcter transversal i socialment unificador del procés català

VilaWeb
Redacció
21.02.2014 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i periodista Antonio Baños i Pilar Rahola defensen posicions ideològiques diferents, però ahir van confluir en la defensa del procés sobiranista a Catalunya. Fou en el programa presentat per Josep Cuní a 8TV. Baños hi parlava de l’edició en espanyol del seu últim llibre, ‘La rebel·lió catalana’, i va acabar connectant amb Rahola sobre els aspectes positius del procés sobiranista. ‘Amb les urnes posades, la revolució és feta’, va reblar Baños.

Ací podeu veure l’entrevista al programa ‘8 al Dia’:

Us oferim alguns fragments de la conversa a tres bandes:

 

Baños: Hi ha d’haver un procés constituent obert.

Rahola: Exacte, jo ja li ho vaig explicant [a Josep Cuní].

Baños: A mi no m’interessa la independència. M’interessa la República Catalana que hem de construir després. És aquí on ens barallarem.

Rahola: La virtut d’aquest procés és la transversalitat. Què unia tota aquella gent de la gran foto de l’acord sobre la data i la pregunta? Doncs la voluntat de fer un canvi històric i de trencar unes estructures d’estat i crear-ne unes altres. A partir d’aquí els models poden ser molt diversos. I aquesta és la grandesa de la història.

[…]

Cuní: Creus que Espanya ha estat segrestada per unes elits, que són les mateixes que han segrestat la constitució.

Baños: La metàfora que utilitzo és la de l’estrella de la mort de ‘La guerra de les galàxies’, una esfera sinistra que flota damunt els pobles d’Espanya, que és tancada i que ha administrat de manera monopolística la idea d’Espanya. És impossible de fraternitzar amb els altres pobles d’Espanya quan ells tenen el monopoli del discurs identitari.

[…]

Cuní: Que és un procés d’urnes, és clar. Però no posem el resultat per davant de les urnes.

Rahola: Si hi ha una majoria qualificada anem cap a un procés que serà molt difícil d’aturar.

Baños: Amb les urnes posades, la revolució ja és feta. Si les posem i anem a a votar vol dir que som sobirans, ja haurem trencat l’article 2 de la constitució.

[…]

Rahola: Hi ha hagut un intent de trencar la societat, de fracturar-la en funció de la identitat o de l’origen. Per això Súmate és molt important, perquè els ha trencat el discurs.

Baños: No tan sols els ha trencat el discurs, sinó que ens ha descobert a nosaltres mateixos que, en comptes de fracturar la societat, l’anem suturant; perquè hi ha gent que mai no havien parlat amb nosaltres, i ara ens mira. Hi ha una Catalunya que es troba. Més enllà del procés polític, es genera un nou teixit social.

Rahola: M’estic enamorant d’aquest home.

Baños: L’anarquisme és irresistible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any