Ianukòvitx anuncia eleccions avançades per a aturar la violència

  • El president acorda amb l'oposició canvis en la constitució i un govern d'unitat nacional

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.02.2014 - 12:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president ucraïnès, Víktor Ianukòvitx, ha anunciat la convoctòria d’eleccions avançades. És un dels compromisos a què ha arribat amb els opositors per a aturar la violència al país que ha deixat aquestes últimes hores desenes de morts. Segons la BBC, Ianukòvitx ha acordat la formació d’un govern d’unitat nacional i s’ha compromès a aplicar canvis constitucionals per reduir el poder del president. Aquests acords han arribat després de tota una nit de negociació, amb la mediació dels ministres d’Afers Estrangers de la UE.

Sancions

La Unió Europea sospesava si aplicar un embargament d’armes i sancions econòmiques i de mobilitat a Ucraïna, segons l’esborrany de les conclusions de la reunió extraordinària que fan els ministres d’Afers Estrangers dels vint-i-vuit a Brussel·les. Tot i que el text encara no s’ha tancat, l’esborrany esmenta la retirada de visats, la congelació d’actius financers, la introducció d’un embargament d’armes i la suspensió de les llicències d’exportació d’equipaments que podrien utilitzar-se per a la repressió interna a Ucraïna. El text també exigeix la fi immediata de la violència i acusa al president ucraïnès Víktor Ianukòvitx de ser el principal responsable de la situació actual.

‘Tenint en compte el deteriorament de la situació, la Unió Europea ha decidit, de manera urgent, d’introduir mesures, inclosa la prohibició de visats i la congelació d’actius, contra els responsables de la violació dels drets humans, la violència i l’ús excessiu de la força’, diu l’esborrany que es va filtrar a la premsa.

En el text, els ministres d’Afers Estrangers condemnen la violència i recorden que el president ucraïnès hauria de fer el primer pas per obrir el diàleg amb l’oposició i acabar els enfrontaments.

Les conclusions, encara pendents d’aprovació, remarquen que s’han de respectar els drets humans i les llibertats fonamentals a Ucraïna, i demanem una investigació urgent i independent sobre possibles violacions dels drets humans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any