La CUP obre un debat sobre el futur de la sanitat pública

  • Unes quatre-centes persones s'han inscrit a la jornada que es farà demà a les Cotxeres de Sants

VilaWeb
Redacció
21.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el títol ‘Construïm la sanitat als Països Catalans‘, la CUP organitza demà a Barcelona una jornada de debat sobre el futur de la sanitat pública. S’hi han inscrit uns quatre-centes interessats i una quarantena de col·lectius, si bé l’acte és obert a tothom. La jornada es va presentar ahir al vestíbul de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on fa temps que els treballadors organitzen accions de protesta contra les retallades. La presentació anà a càrrec de la diputada Isabel Vallet; Carmen Pérez, portaveu del comitè de treballadors de l’Hospital; Isabel Iturria, metgessa i ex-ministra de Salut del govern veneçolà; i Tania Lizz Aguilar, professora i vice-directora de l’Escola Nacional de Salut Pública de Cuba.

‘La salut com a mercaderia, juntament amb l’energia i la tecnologia de la informació, és el que mou més diners a escala mundial’, va dir Isabel Iturria, que considera que la societat s’encara a la confrontació de dos models: ‘Un model que beneficia la humanitat i un model que beneficia els diners.’ Per una altra banda, Tania Lizz va defensar el model sanitari cubà, ‘públic, gratuït, universal i accessible’. Tant Iturria com Lizz participaran en una de les taules de debat de demà sobre ‘les incidències de l’agenda neoliberal en la gestió de la sanitat al món’, on també ha d’intervenir Carles Muntaner, catedràtic de la Faculty of Nursing i de la Dalla Lana School of Public Health de Toronto.

Una altra taula de debat tractarà sobre ‘Les diferències sistemàtiques en salut a causa de les estructures socials’, i hi participaran: Montse Pineda, activista per la sanitat pública; Carme Borrell, doctora en medicina i especialista en medicina familiar i comunitària i en medicina preventiva i salut pública; Laia Ollé, membre del Grup de Recerca en Desigualtats en la Salut (GREDS) – Employment Conditions Network (Emconet) de la UPF; i Albert Espelt, professor universitari que ha centrat la seva recerca en la salut pública i desigualtats socials en salut.

Finalment, es debatrà sobre ‘els punts clau en la construcció d’una sanitat de propietat i provisió pública, universal i de qualitat’, amb Àngels Castells, doctora en ciències econòmiques i presidenta de Dempeus per la Salut Pública; Elena Montserrate, metgessa de família; Nines Maestro, membre de la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat madrilenya; i Xavier Lleonart, metge adjunt de cirurgia d’urgències de l’Hospital de Terrassa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any