Uns 14.000 alumnes valencians d’infantil deixen d’estudiar en català per manca d’oferta

  • Escola Valenciana calcula que l'estat hauria de pagar uns 70 milions totes les famílies reclamessin

VilaWeb
ACN
18.02.2014 - 12:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha estimat aquest dimarts que uns 14.000 els alumnes d’Infantil deixen d’estudiar en valencià per manca d’oferta d’ensenyament públic. En una entrevista a ‘El matí’ de Catalunya Ràdio el president de l’entitat ha calculat que el cost aproximat per al ministeri d’Educació seria d’uns 70 milions d’euros si aquests alumnes reclamessin les despeses en aplicació de la Llei Wert que garanteix l’ensenyament públic en qualsevol de les llengües oficials. Vicent Moreno s’ha referit així a la reclamació de despeses d’escolarització en valencià per part d’una família de Xirivella que ha hagut de dur la seva filla a un concertat per manca d’oferta pública.

Els pares d’aquesta alumna xifren en 17.000 euros les despeses de matrícula, transport i menjador al llarg de quatre cursos. En concret, els d’haver de matricular la seva filla en un centre concertat amb una despesa mensual de 100 euros, per ser d’una altra localitat, una despesa de transport mensual per 160 euros i 100 euros mensuals de menjador escolar per la distància entre el centre educatiu i el domicili, amb la consegüent impossibilitat d’anar a dinar a casa.

“Això es podria solucionar si volguessin amb més oferta pública, cosa que no hi és”, ha dit el president d’Escola Valenciana. En aquest sentit, Moreno fa aquest advertiment al ministre Wert: “El que demanem al ministre és que tinga molta precaució a l’hora d’opinar o de dir alguna cosa al respecte perquè li pot eixir el tret malament, perquè no pot dir que a la comunitat de Catalunya ell ho decideix i que farà el possible per tenir oferta en castellà per eixes famílies que demanen oferta en castellà, quan ací en valencià també tenim un munt de famílies. Per tant, així no pot dir que això és de la comunitat autònoma, també haurà d’entrar ell en matèria.”

Escola Valenciana ha dit que pel moment no té constància que hi hagi més famílies amb la voluntat de reclamar les despeses d’escolarització en valencià però s’ha mostrat oberta a assessorar les famílies que així ho desitgin a través de l’Oficina de Drets Lingüístics, la mateixa que ha assessorat la família de Xirivella.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any