El crentre-dreta s’imposa a l’Alguer

  • L'independentisme esdevé tercera força a l'illa · Amb tot, la polèmica llei electoral deixa fora de la cambra la coalició Sardegna Possibile

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Roger Cassany – Càller
18.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A l’Alguer, el resultat de les eleccions sardes difereix sensiblement del resultat de tota l’illa. El president de Sardenya els darrers cinc anys i candidat a la reelecció per la coalició de centre-dreta, Ugo Cappellacci, que fou derrotat a l’illa en general, va ser en canvi el més votat a l’Alguer, amb un imponent 46,67% dels vots (8.863). El guanyador de les eleccions i candidat del centre-esquerra, Francesco Pigliaru, va obtenir a l’Alguer el 40,18% dels vots (7.630), mentre que la candidata de la coalició independentista Sardegna Possibile, Michela Murgia, va ser votada pel 8,89% dels algueresos (1.688).

Pel que fa a la votació de llistes i de diputats (no de candidats a president), l’ex-síndic de l’Alguer Marco Tedde, de Forza Italia, igual que Cappellacci, fou el més votat, amb més de tres mil vots. Vegeu en aquest vídeo les seves primeres declaracions ahir, en què es felicitava pel resultat de Forza Italia a l’Alguer, on fou la força més votada:


El segon més votat a l’Alguer fou Raimondo Cacciotto, del Partit Democràtic, amb prop de dos mil vots, i, el tercer, Valdo Di Nolfo, de Sinistra Ecologia Libertà, amb poc més de mil vots. El candidat Gavino Balata, de ProgReS, una de les llistes de la coalició independentista Sardegna Possibile, va rebre el suport d’uns tres-cents algueresos.

L’independentisme irromp com a tercera força a l’illa, però la polèmica nova llei electoral el deixa fora de la cambra

‘Més de setanta mil sards s’han quedat sense representació per culpa d’una llei antidemocràtica.’ Aquestes van ser les primeres paraules de Michela Murgia ahir, a les acaballes del llarg recompte de vots de les eleccions sardes, conscient que malgrat el notable resultat de la coalició independentista que lidera, no hi hauria cap diputat al consell regional (l’equivalent al parlament), provinent de les seves llistes. ‘No oblideu que som la tercera força’, va dir, recordant que mai cap partit independentista no havia superat el 3,5% dels vots. Ella, amb Sardegna Possibile, ha arribat a una xifra històrica de més de 75.000 vots (més del 10%), però arran de la polèmica i recent reforma de la llei electoral, el nou parlament no tindrà cap diputat de les seves llistes.

En efecte, l’independentisme ha irromput a Sardenya com a tercera força, per darrere dels dos grans partits italians, amb més del 10% dels vots. Però s’ha quedat a les portes d’entrar al consell regional per causa d’una llei electoral dissenyada per a promoure el bipartidisme. Segons aquesta llei, el vot destinat a les llistes (a Sardenya el vot és separat: es vota per un cantó el president i, per l’altre, una llista i un candidat a ser diputat), ha de superar el 10%. I mentre el vot a la presidència per Murgia sí que ha superat el 10%, el vot a les llistes de la coalició s’ha quedat al 7%. És a dir, la tercera força s’ha quedat fora de la cambra. ‘És la barrera més alta d’Europa; només a Turquia hi ha una barrera mínima del 10% per poder entrar al parlament’, comentaven membres de Sardegna Possibile a última hora de la nit.

Murgia va recordar ahir allò que ja havia dit durant la campanya: ‘Sigui quin sigui el resultat, nosaltres ja hem guanyat.’ En efecte, a més d’haver rebut el suport de més de setanta-cinc mil electors, en pocs mesos, Sardegna Possibile ha aconseguit de remoure la política sarda, ha construït un projecte qualificat d’innovador fins i tot per la premsa italiana, creat des de baix i amb pocs recursos, i ha col·locat al centre del debat la sobirania de la nació sarda.

Pigliaru, guanyador

El guanyador ha estat el candidat de la coalició de centre-esquerra, Francesco Pigliaru, amb el 42% dels vots (312.982 vots). De fet, l’actual president, el candidat de la coalició de centredreta, Ugo Cappellacci, amb el 39% dels vots (292.395), ja el va trucar a mitja tarda amb el 50% escrutat per a felicitar-lo. Per a molts, Pigliaru s’ha beneficiat de la invocació constant al ‘vot útil’ que va fer durant tota la campanya, assegurant que votar Michela Murgia podia dividir el vot de l’esquerra i facilitar la reelecció de Cappellacci.

Cal recordar, per una altra banda, que dins la coalició de Francesco Pigliaru, nou president de Sardenya, hi ha l’històric partit independentista Indipendentzia Repùbrica de Sardigna (iRS), encapçalat per Gavino Sale. Malgrat formar part de la coalició guanyadora, la llista d’iRS ha obtingut un resultat modest, amb un 0,80% dels vots, que se sumen als vots de la llarga llista de dotze partits que formen la coalició de centre-esquerra. Sembla altament improbable que iRS obtingui un diputat a la cambra.

Un dia menys per a votar, una baixa participació

Un altre element decisiu en aquestes eleccions ha estat la participació, sorprenentment baixa (del 52,23%, quinze punts menys que als darrers comicis). Cal tenir en compte, però, que era la primera vegada que les votacions duraven un sol dia, circumstància interpretada per molts com una estratègia més de Cappellacci per a frenar Murgia. Aquests darrers mesos l’ex-president no ha amagat mai la inquietud que li creava el creixement imprevist de Sardegna Possibile.

Per circumscripcions, la participació ha estat aquesta:

Càller (492.153 votants): 51,38%

Núoro (143.863 votants): 56,54%

Oristany (151.883 votants): 49,71%

Sàsser (297.291 votants): 55,23%

Medio Campidano (91.820 votants): 46,92%

Carbònia Iglèsies (119.481 votants): 48,83%

Ogliastra (52.365 votants): 55,68%

Òlbia Tempio (130.510 votants): 52,27%

 

Per a més informació sobre aquestes eleccions, vegeu aquest article.

Vídeo: Michela Murgia: ‘Volem una Sardenya lliure!’

Premsa sarda: L’Unione Sarda, Alguer.it, La Nuova Sardegna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any