Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  17.02.2014  15:21

Autor/s: ACN

Insòlit toc d'atenció de la Comissió Europea a Barroso per Escòcia i Catalunya

Diu que el president 'no volia interferir en el procés democràtic engegat' · Critica la comparació de Catalunya amb Kossove · Reitera que la UE encara no té cap posició oficial sobre la independència

Men?ame
 

La Comissió Europea ha matisat les paraules del president, José Manuel Durão Barroso, i ha insistit a aclarir que 'no volia interferir en el procés democràtic engegat' a Escòcia i a Catalunya. Barroso va dir ahir en una entrevista a la BBC que seria 'extremadament difícil, si no impossible', que un territori independitzat obtingués l'aval dels vint-i-vuit estats membres per a poder quedar-se a la UE. I va posar d'exemple Kossove i el rebuig espanyol a reconèixer la secessió. La portaveu comunitària, Pia Ahrenkilde, ha aclarit que Barroso 'no volia insinuar' que Kossove 'fos una analogia perfecta' d'Escòcia o Catalunya, sinó només un cas 'il·lustratiu sobre les possibles dificultats i incerteses'.

Heus ací les paraules de la portaveu comunitària:

Escòcia i Catalunya han tornat a centrar avui bona part de la conferència de premsa diària de la Comissió Europea. La portaveu ha hagut de respondre sis preguntes sobre l'entrevista a la BBC en què Durão Barroso deia que Kossove era un cas semblant. Segons Ahrenkilde, el president  va dir i repetir que no volia interferir en el procés democràtic engegat: 'No podem saber-ne per endavant el resultat; el president volia dir això', ha insistit, mirant de llevar importància a les declaracions.

Així mateix, ha tornat a dir que l'executiu comunitari només expressaria l'opinió sobre les conseqüències legals per a la UE de la independència d'Escòcia o de Catalunya si ho demanava algun estat membre d'acord amb una hipòtesi precisa. Ahrenkilde ha negat que la Comissió Europea preparés cap informe i ha afirmat que, malgrat les polèmiques declaracions de Barroso, no hi hauria cap anàlisi detallada ni cap opinió: 'Són qüestions d'ordre constitucional intern dels estats membres', ha afegit.