Insòlit toc d’atenció de la Comissió Europea a Barroso per Escòcia i Catalunya

  • Diu que el president 'no volia interferir en el procés democràtic engegat' · Critica la comparació de Catalunya amb Kossove · Reitera que la UE encara no té cap posició oficial sobre la independència

VilaWeb
ACN
17.02.2014 - 15:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea ha matisat les paraules del president, José Manuel Durão Barroso, i ha insistit a aclarir que ‘no volia interferir en el procés democràtic engegat’ a Escòcia i a Catalunya. Barroso va dir ahir en una entrevista a la BBC que seria ‘extremadament difícil, si no impossible’, que un territori independitzat obtingués l’aval dels vint-i-vuit estats membres per a poder quedar-se a la UE. I va posar d’exemple Kossove i el rebuig espanyol a reconèixer la secessió. La portaveu comunitària, Pia Ahrenkilde, ha aclarit que Barroso ‘no volia insinuar’ que Kossove ‘fos una analogia perfecta’ d’Escòcia o Catalunya, sinó només un cas ‘il·lustratiu sobre les possibles dificultats i incerteses’.

Heus ací les paraules de la portaveu comunitària:

Escòcia i Catalunya han tornat a centrar avui bona part de la conferència de premsa diària de la Comissió Europea. La portaveu ha hagut de respondre sis preguntes sobre l’entrevista a la BBC en què Durão Barroso deia que Kossove era un cas semblant. Segons Ahrenkilde, el president  va dir i repetir que no volia interferir en el procés democràtic engegat: ‘No podem saber-ne per endavant el resultat; el president volia dir això’, ha insistit, mirant de llevar importància a les declaracions.

Així mateix, ha tornat a dir que l’executiu comunitari només expressaria l’opinió sobre les conseqüències legals per a la UE de la independència d’Escòcia o de Catalunya si ho demanava algun estat membre d’acord amb una hipòtesi precisa. Ahrenkilde ha negat que la Comissió Europea preparés cap informe i ha afirmat que, malgrat les polèmiques declaracions de Barroso, no hi hauria cap anàlisi detallada ni cap opinió: ‘Són qüestions d’ordre constitucional intern dels estats membres’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any