L’independentisme sard, pendent d’un recompte incert

  • Van votar tan sols el 52,23% dels sards cridats a les urnes · Us oferim ginys i enllaços per a seguir el recompte, que no es preveu definitiu fins a la tarda

VilaWeb
Roger Cassany – Càller
17.02.2014 - 01:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escrutini de eleccions considerades històriques avança, com és habitual a l’illa, a marxes forçades i a trompicons. No s’espera que fins primera hora de la tarda, com a d’hora, hi hagi resultats definitius. La web del govern actualitza les dades de l’escrutini cada mitja hora en aquesta pàgina. El portal Tiscali ofereix aquest gràfic interactiu en directe per seguir els resultats a temps real. La Nuova Sardegna i el diari digital Sardinia Post, per la seva banda, fa sengles seguiments en directe de l’escrutini (el de la Nuova Sardegna i el de Sardinia Post). I Alguer.it fa, també, el seguiment del recompte a l’Alguer en aquest enllaç.

Vegeu també en video les reaccions polítiques, com les de Valentina Sanna (Sardegna Possibile) i Giulio Steri (coalició de centredreta), que al llarg del matí Tiscali va recollint en aquesta pàgina.

Podeu seguir com es desenvolupa aquest matí postelectoral a Sardenya amb l’etiqueta #SAR2014, amb piulets dels partits, dels diaris i dels opinadors:

Els dos elements particulars de les eleccions d’ahir són una participació sorprenentment baixa (del 52,23%, quinze punts menys que als darrers comicis) i la irrupció d’una alternativa política nova –i independentista– a la qual durant la campanya els sondatges atorgaven opcions serioses de guanyar, Sardegna Possibile.

Quant a la participació, cal tenir en compte que era la primera vegada que les votacions duraven un sol dia, circumstància interpretada per molts com una estratègia més del president actual, Ugo Cappellacci, que opta a la reelecció i que durant la campanya no havia amagat la inquietud que li creava el creixement imprevist de Sardegna Possibile. I no és pas la primera maniobra dels partits grans en aquesta direcció: el Partit Democràtic (PD) i Forza Italia, que encapçalen les grans coalicions de centre-esquerra i de centre-dreta respectivament, van pactar fa mesos una polèmica reforma de la llei electoral, amb el propòsit de dificultar l’entrada de noves forces polítiques. Així mateix van avançar les eleccions un mes, per la por mal dissimulada del creixement d’algunes altres formacions, especialment de Sardegna Possibile, encapçalada per la carismàtica escriptora Michela Murgia.

A banda, si les eleccions ja es preveien renyides ara fa un any entre les dues grans coalicions de centre-esquerra i de centre-dreta, l’aparició de Murgia, que no s’havia presentat mai a les eleccions, en féu augmentar encara més el grau d’imprevisibilitat. Els resultats definitius se sabran durant el dia d’avui.

Per circumscripcions, la participació va ser aquesta:

Càller (492.153 votants): 51,38%

Núoro (143.863 votants): 56,54%

Oristany (151.883 votants): 49,71%

Sàsser (297.291 votants): 55,23%

Medio Campidano (91.820 votants): 46,92%

Carbònia Iglèsies (119.481 votants): 48,83%

Ogliastra (52.365 votants): 55,68%

Òlbia Tempio (130.510 votants): 52,27%

La irrupció de Sardegna Possibile, una alternativa política nova –i independentista– a la qual els sondatges atorguen opcions serioses de guanyar, ha capgirat de dalt a baix la política sarda, ha col·locat la sobirania de Sardenya al centre del debat polític i ha despertat l’interès de la premsa italiana i internacional.

Per a més informació sobre aquestes eleccions, vegeu aquest article.

Vídeo: Michela Murgia: ‘Volem una Sardenya lliure!’

Premsa sarda: L’Unione Sarda, Alguer.it, La Nuova Sardegna.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any