Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dijous  20.02.2014  01:00

Autor/s: "El Pla d'Urgell. Memòria i paisatge". A cura de Josep Camps i Francesc Foguet, amb fotografies de Marta Benavides. Col·lecció Lo Plançó, 12. Editorial Fonoll

La plana de Lleida

Josep Maria Espinàs (1956)

Men?ame
 

Tàrrega ha restat enrere. El cotxe avança ràpidament i ja cap població important, llevat de Mollerussa, no interromprà la nostra marxa sobre Lleida. La carretera és bona i, aquest matí de diumenge, còmodament deserta.

Hi ha un moment delitós en què la ruta s’enfila suaument, i davalla, i es corba, plegant-se a les harmòniques i continuades ondulacions del paisatge. Tinc la sensació vivíssima que participem en algun joc esportiu, que hem entrat en una curiosa pista d’un curiós golf.

Hi ha una boirina molt fina damunt dels arbres prims que s’arrengleren a un costat i a l’altre del camí. Crec que aquest paisatge lleidatà ha tingut mala premsa, en general, entre nosaltres, i en aquesta hora del dia —és relativament aviat— em sembla inesperadament bell, sobretot ara que rep una mirada entendridora del sol. Ara bé: passem Bellpuig i de sobte se’ns llença davant dels ulls l’horitzó: la boira més massissa i encegadora que jo mai hagi vist obliga a dur el pas de tortuga, a encendre els fars i a treure el braç per la finestreta per anar netejant constantment el camp visual del xofer. La boira ja no ens deixarà fins a Lleida.

Josep Maria Espinàs, Ciutats de Catalunya, vol. 1, Barcelona, Selecta, 1956, p. 161-162 (fragment).

Foto: Marta Benavides

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d'Urgell.