Sant Hipòlit de Voltregà recorda els fets de la Gleva del 1714 amb un intent de rècord de banderes estelades

  • Durant tot el dia es fan activitats al voltant dels tres-cents anys de la matança de soldats austriacistes a mans de les tropes borbòniques

VilaWeb
Redacció
15.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa dos anys, durant la commemoració dels fets de la Gleva del 1714 a Sant Hipòlit de Voltregà, es va dur a terme un rècord mundial de salves amb armes d’avantcàrrega. Enguany, en el mateix acte, les dues entitats organitzadores (l’ANC del Voltreganès i Òmnium) s’han proposat de tornar a aparèixer al llibre dels rècords amb la penjada més multitudinària d’estelades als balcons. En concret, es vol aconseguir l’Official World Record de territori amb més banderes penjades públicament per habitant, entre el 8 de febrer i avui.

‘Aquest any que es commemora el tricentenari de la pèrdua de les llibertats de Catalunya el 1714, dels fets de la Gleva al Voltreganès, i en el qual el poble català vol fer un referèndum d’autodeterminació, al Voltreganès ens hem proposat de fer un rècord mundial entre el 8 i el 15 de febrer per tal d’assolir la fita de ser el territori amb més banderes catalanes estelades penjades públicament per habitant’, diuen els organitzadors.

Els fets de la Gleva

Els fets de la Gleva del 1714 (vídeo) al municipi osonenc de Sant Hipòlit de Voltregà és un episodi de la guerra de Successió en què foren assassinats cent vint soldats austriacistes a mans de les tropes borbòniques.

Enguany, en ocasió del tricentenari, la jornada començarà amb un mercat al centre del poble i també s’inaugurarà una exposició sobre el Fossar de les Moreres de Barcelona. Segons el president d’Òmnium al Voltreganès, David Ventura, el municipi tindrà l’estendard de Santa Eulàlia de Barcelona, ‘que només surt de la capital per venir a Sant Hipòlit de Voltregà’. També es podrà participar en la tradicional Marxa de Torxes des de Sant Hipòlit fins el Santuari de la Gleva.

Com a novetat, Òmnium lliurarà dos monuments, a les Masies de Voltregà i a Sant Hipòlit, en commemoració dels fets. Al costat de cada monument es col·locarà un plafó explicatiu dels fets i de la Ruta 1714 Pam a Pam. Els Miquelets de Catalunya i la cavalleria faran una desfilada per inaugurar els presents en record dels màrtirs del 1714.

L’acte més solemne serà a les vuit del vespre al Santuari de la Gleva amb els parlaments del director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, i el director del Born Centre Cultural, Quim Torra.

Més notícies:

VilaWeb Vic

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any