Ken Loach defensa el dret de decidir a la Berlinale

  • El director anglès diu que si fos escocès votaria per la independència

VilaWeb
Redacció
14.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director i guionista anglès Ken Loach, que ahir va rebre l’homenatge del festival de cinema de Berlín per la seva trajectòria, va defensar públicament el dret de decidir de les nacions sense estat. ‘Tothom té el dret d’autodeterminació’, digué durant conferència de premsa de la Berlinale, en ocasió del lliurament de l’Ós d’Or d’Honor. ‘Els escocesos poden fer un país millor que la col·lectivitat britànica. Escòcia, ara, és més radical, defensa millor el seu estat de benestar i els seus serveis’, va dir. I reblà: ‘Si fos escocès votaria per la independència.’

Loach, nascut a Nuneaton (al centre d’Anglaterra), no volgué prendre posició respecte del cas català i es limità a dir que tots els pobles tenen dret d’autodeterminar-se. ‘No conec a fons el cas català’, digué.

L’autor de cintes com ‘Terra i Llibertat’, ‘The wind that shakes the barley’, ‘Riff-Raff’ o ‘La cançó de Carla’ es va mostrar crític amb el paper de la Unió Europea i defensà una reforma de la Unió ‘basada en la cooperació i no en la competició’.

‘Els països resten obligats a privatitzar-se, forçats a vendre’s els béns, a reduir els serveis públics i fins i tot obligats a vendre la seva terra. Això és intolerable, no hem de permetre als polítics d’imposar aquestes mesures en nom nostre –va manifestar–. Hi ha futur per a la UE, però ha de ser una Unió Europea molt diferent, basada en la igualtat entre els països. No podem forçar la gent a emigrar per a buscar feina.’

En l’àmbit cinematogràfic, va reconèixer que era ‘un veritable privilegi i un gran honor’ que la Berlinale l’hagués tingut en compte per a aquest premi en homenatge a tota la seva carrera. I va voler estendre el reconeixement a tothom qui havia col·laborat i fet possible els seus films.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any