Els miquelets de l’Ermengol Amill tornen a Arenys

  • El 23 de febrer es recrearà el desembarcament que es va produir fa 300 anys a les platges d'Arenys

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.02.2014 - 20:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els fusellers de muntanya d’Ermengol Amill tornaran a trepitjar la platja d’Arenys aquest proper 23 de febrer, recreant el desembarcament que van fer-hi fa 300 anys forçant el setge de Barcelona. Per commemorar aquests fets s’ha preparat un programa d’activitats de recreació històrica que tindran com a protagonistes una vintena de membres de Miquelets de Catalunya. També hi haurà prevista la participació d’un gran nombre d’arenyencs que vestits d’acord amb l’època han estat convidats a participar-hi. El desembarcament es preveu que comenci a les 11 del matí.

Els fets que es commemoraran a Arenys es remonten a la tarda del 30 de gener de 1714 quan 400 fusellers van arribar a Arenys per mar forçant el setge de Barcelona. En concret es tracta d’una acció militar que s’havia planificat per atacar per sorpresa Mataró però arran de diverses informacions dels serveis d’espionatge es va abortar l’acció i les tropes van desembarcar entre Arenys i Canet per atacar Sant Pol de Mar. El regiment de fusellers de muntanya era comandat pel coronel Ermengol Amill que el 31 de gener de 1714 informava des de Sant Pol que havia rendit la guarnició borbònica. A partir d’aquest fet van començar quinze dies d’enfrontaments intesos entre les tropes d’ambdos bàndols que tindrien un punt àlgid amb l’atac i la destrucció de Sant Pol per part de les forces borbòniques.

El programa anunciat per aquest proper 23 de febrer preveu recrear a la platja d’Arenys -davant mateix de la desembocadura de la Riera- com va ser l’arribada de les tropes embarcades a Barcelona. Es compatarà amb set naus de vela llatina (entre elles el Sant Ramon i el Sant Pau, amb base als ports de Mataró i Arenys) i també amb una vintena de fusellers dels Miquelets de Catalunya.

La crònica d’Ermengol Amill -carta enviada a Barcelona- diu que van ser rebuts sense massa eufòria pels vilatants (“Els sometents no ha prés les armes tal com ens pensàvem, només alguns més senyalats, no ha sigut com es voceava per aquesta ciutat desconfiant molts de la meva arribada“).

Tres-cents anys després els organitzadors del desembarcament volen vindicar aquells moments i que “els arenyencs d’Amunt i de Vall s’aboquin a donar la benvinguda a les tropes“. Això serà a partir de les 11 del matí a la mateixa platja on hi haurà diverses activitats a partir del desembarcament, el muntatge del campament i activitats diverses per totes les edats. La matinal acabarà amb una desfilada cap a la Riera i el comiat del regiment de fusellers cap a Sant Pol.

Al Museu d’Arenys de Mar  l’exposició “Arenys de Mar, 1714. Un poble en peu de guerra”. L’exposició recull aspectes històrics i antropològics del 1714 i un tema molt curiós sobre els panys asutriacistes i borbònics de les portes arenyenques -un element molt gràfic i visual- que és el motiu del cartell de l’exposició i mostra com era el posicionament públic de la societat de l’època.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any