La vice-primera ministra d’Escòcia defensa l’acord amb Londres com un model per a Catalunya

  • Nicola Sturgeon assegura que 'cada país té el dret a l'autodeterminació'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
13.02.2014 - 19:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha dit que l’Acord d’Edimburg entre el govern de Londres i el d’Edimburg per autoritzar el referèndum d’independència ‘és un model sobre com aquestes decisions s’haurien de prendre en altres països’. Preguntada sobre la situació catalana, Sturgeon ha afirmat que ‘la decisió sobre si Catalunya ha de ser independent l’ha de prendre el poble de Catalunya’ i ella ha de ‘resistir la temptació de comentar’. ‘El que sí que puc dir, i preuaré el govern britànic en aquest tema, cosa que no faig massa sovint, és que l’Acord d’Edimburg entre Alex Salmond i David Cameron és un model de democràcia constitucional’, ha dit.

Nicola Sturgeon ha participat en una conferència a la universitat UCL de Londres, on ha defensat els arguments a favor de la independència d’Escòcia. Arran d’una pregunta sobre Catalunya, la número dos d’Alex Salmond ha dit que el cas escocès és un ‘model’. ‘Cada país té el dret d’exercir el dret a l’autodeterminació, i crec que l’Acord d’Edimburg és un pacte del qual tots dos bàndols hem d’estar orgullosos’, ha assenyalat Sturgeon.

‘Dos governs que tenen visions totalment oposades sobre el referèndum, es van unir per dir: li correspon a la gent d’Escòcia decidir, i aquest és el procés que s’ha de seguir. I quan passi tots dos respectarem el resultat i treballarem pels millors interessos d’Escòcia i la resta del Regne Unit’, ha recordat Sturgeon en referència al pacte del novembre del 2012 entre Cameron i Salmond que autoritzava el referèndum del proper 18 de setembre.

Durant la xerrada, Sturgeon també ha reiterat que una Escòcia independent podria seguir dins de la Unió Europea, i que l’adhesió es negociaria entre un vot pel ‘sí’ i la declaració oficial d’independència, l’any 2016. ‘A ningú li interessa, d’enlloc d’Europa, que un país que ha estat dins, en quedi fora una temporada per tornar-hi a entrar’, ha dit la viceprimera ministra escocesa.

Sturgeon també ha remarcat que ‘Espanya no ha dit, i ha estat cauta de no dir, que vetaria l’adhesió d’Escòcia’. ‘A vegades és més interessant el que no es diu que el que es diu’, ha assenyalat. A més, també ha recordat que el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va admetre al ‘Financial Times’ que si el procés és ‘democràtic i constitucional Espanya no hi tindrà res a dir’. ‘Hi ho és, gràcies a l’acord d’Edimburg’, ha defensat.

Sturgeon també ha criticat la campanya del ‘no’ del govern britànic, i ha assegurat que després d’un vot pel ‘sí’ en el referèndum prevaldria el ‘sentit comú’ en qüestions com la creació d’una unió monetària amb la lliura esterlina. Aquest dijous, precisament, el ministre d’Economia britànic, George Osborne, ha descartat aquesta opció. ‘És un intent d’intimidació’, ha lamentat la viceprimera ministra escocesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any