Fernández Díaz admet l’ús de bales de goma en els fets de Ceuta

  • Diu que la guàrdia civil va disparar a l'aigua amb caràcter 'dissuasiu' · Campanya contra les deportacions d'interns dels centres d'estrangers

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.02.2014 - 15:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha admès que la guàrdia civil va disparar bales de goma contra els immigrants que intentaven entrar nedant a l’estat per Ceuta, on en van morir no pas menys d’onze ofegats. Segons el ministre, que ha comparegut al congrés per donar explicacions, els agents van fer un ús ‘proporcionat’ i ‘dissuasiu’ del material antiavalot i no van causar directament la mort dels immigrants. 

Segons el ministre, tots ells van morir per ofegament i cap presentava signes de violència, i això descarta que les morts estiguin directament vinculades a l’ús del material antiavalot.

Fernández Díaz ha desgranat l’informe elaborat per la mateixa guàrdia civil on s’explica a versió policíaca dels fets de dijous passat, quan un grup de prop de 200 persones van provar d’arribar a Ceuta travessant la tanca de la platja del Tarajal. Com que no se’n sortien, un grup va mirar d’arribar-hi nedant per la vora de l’espigó. Quinze persones van morir-hi, i els supervivents que van arribar a la platja van denunciar que els agents de la guàrdia civil els havien disparat bales de goma i bombes de fum mentre eren dins l’aigua. 

La guàrdia civil va justificar l’ús de material antiavalots atribuint una actitud ‘violenta’ als immigrats. En vista de l’allau de crítiques, va difondre un vídeo probatori. Però les imatges no ensenyen ni com van arribar els immigrants al mar, ni com es van morir ni com va actuar la guàrdia civil. S’hi veu una colla de gent, amb llum de dia i a la platja, com llança pedres cap a la zona espanyola de la tanca, però no se’n dedueix què va passar, de nit, a mar. Els qui van sobreviure van admetre que alguns havien llançat pedres, però que va ser de ràbia, després de la tragèdia, quan van haver de treure els morts de l’aigua.

L’actuació policíaca ja ha estat denunciada per una vintena d’ONG i s’ha obert una investigació d’ofici. Però el govern espanyol ha defensat els agents en tot moment i la guàrdia civil fins i tot ha amenaçat els qui ‘difamin’ dient que s’hi querellarà. 

A més segons la versió oficial, cap immigrat no va entrar a territori de l’estat espanyol, però un vídeo enregistrat per un ciutadà des de casa seva ensenya com uns quants van arribar fins a la platja, on la guàrdia civil els va agafar i els va fer retornar cap al Marroc, sense obrir cap expedient d’expulsió ni seguir el procediment de la llei d’estrangeria.

Human Right Watch ha denunciat les expulsions sumàries d’immigrants que entren a Melilla i les agressions que sofreixen. Expulsions que, recorda, ‘contravenen la normativa internacional i de la Unió Europea, que prohibeix als països de fer tornar persones a la força cap a territoris on s’exposen a un risc de tracte inhumà o degradant’. 

Un altre interrogant encara obert és la quantitat de gent que hi va morir aquella nit. Oficialment, s’ha confirmat la mort de deu persones; fonts de la guàrdia civil i la delegació del govern espanyol a Ceuta eleven la xifra a quinze; i les ONG tenen por que no siguin més. 

Campanya contra els ‘vols de la vergonya’

El govern espanyol no solament és al punt de mira per la vulneració de drets humans a la tanca de Ceuta, sinó també pel funcionament dels centres d’internament d’estrangers (CIE). La campanya perquè es tanquin els CIE alerta que avui desenes de persones empresonades en CIE durant aquest últim temps seran deportades cap al Senegal i el Marroc en els anomenats ‘vols de la vergonya’. Aquests vols, informa la campanya, són una vulneració dels drets humans. Per això es fa una crida a boicotar Air Europa, que és la companyia aèria adjudicatària del contracte per a fer aquests viatges. 

Des que es va adjudicar el contracte, al desembre, ja hi ha hagut uns quatre vols –d’avions amb capacitat fins a dos-cents passatgers– per a deportar estrangers al Marroc, un a l’Equador i dos més a Nigèria. La campanya critica que el govern espanyol pagui cada any 12 milions d’euros a Air Europa per a aquest vols de deportació, ‘omplerts gràcies a batudes policíaques racistes’.

Segons Tanquem els CIE, en un d’aquests vols –que es fan cada dos mesos– partiran desenes de persones de nacionalitat senegalesa ‘que han estat víctimes de les batudes racistes aquestes últimes setmanes’. L’altre vol portarà marroquins cap a Jerez de la Frontera, on seran conduïts amb autocar fins a Algesires i allà amb ferri fins a Ceuta: ‘A la mateixa frontera on hi va haver la repressió salvatge fa uns dies, els policies espanyols lliuraran els deportats a la policia marroquina.’ 

La campanya denuncia aquests desplaçaments forçats massius i alerta que són il·legals i que, encara que es recorri a tecnicismes burocràtics per a justificar-los, impliquen una vulneració dels drets humans. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any