L’oposició acusa Fabra de dividir els valencians per generar conflicte sobre la llengua

  • PSPV, Compromís i EUPV lamenten el que consideren 'ingerència' en l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

VilaWeb
ACN
13.02.2014 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits polítics de l’oposició han acusat aquest dijous el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, de dividir els valencians amb la polèmica sobre la definició de la llengua que apareix al Diccionari Normatiu Valencià (DNV) de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Tant PSPV-PSOE com Compromís i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) consideren que amb l’encàrrec de dictamen al Consell Jurídic Consultiu (CJC) s’ha produït una ‘ingerència’ en l’autonomia i independència de l’AVL.

El secretari general del PSPV-PSOE , Ximo Puig, ha dit pel que fa al dictamen que ‘el PP està utilitzant la sortida de la confrontació intentant desunir els valencians i enfrontar els propis òrgans de la Generalitat per intentar salvar una situació que és insalvable’. Puig ha remarcat que el govern valencià ‘el que hauria de fer és governar, l’AVL promoure el valencià i el CJC ajudar que la convivència siga millor des del punt de vista jurídic’.

‘El que necessitem en aquests moments és la unitat dels valencians i que hi haja un canvi amb un nou govern que permetisca millorar el finançament i tot allò que té a veure amb millorar les possibilitats econòmiques dels ciutadans’, ha dit Puig.

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha considerat que el CJC ‘ha optat per la via fàcil per a donar-li la raó al Consell, però ha caigut en una gran contradicció i, a més, a demostrar conèixer les lleis de la nostra autonomia’.

‘Cal tindre una miqueta més de memòria per a saber que les Corts Valencianes encarregaren el 17 de setembre de 1997 un dictamen al Consell Valencià de Cultura al voltant de la llengua i per acabar amb un conflicte lingüístic que sols la dreta ha aprofitat per traure rèdit electoral’, ha recordat Morera.

Morera ha afegit que dictamen va ser clar ‘sobre el nom, la naturalesa i la codificació del valencià’, assenyalant que: ‘el valencià, idioma històric i propi de la Comunitat Valenciana, forma part del sistema lingüístic que els corresponents Estatuts d’Autonomia dels territoris hispànics de l’antiga Corona d’Aragó reconeixen com a llengua pròpia’.

Morera ha dit que aquesta definició és l’emprada en la Llei de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua 7/1998 i que el diccionari normatiu el que ha és ‘recollir el que diuen els altres estatuts d’autonomia sobre la denominació de la llengua pròpia dels seus territoris’.

El síndic de Compromís ha proposat que, per acabar amb un conflicte ‘estèril, artificial i aliè als problemes reals de la societat valenciana, el que cal es posar la definició que recull el dictamen del CVC i la llei de creació de l’AVL. També, cal recomanar als membres del CJC que consulten millor la legislació valenciana, que és prou clara i, a més, deixa clar que tot allò que tinga a vore amb el valencià, és competència de l’Acadèmia, no del govern ni dels polítics’.

La portaveu d’EUPV, Marga Sanz, ha dit que la seva formació valora negativament el dictamen perquè ‘s’ha produït arran d’una ingerència política del Consell, el qual té un alt grau d’irresponsabilitat en tota la dinàmica que s’ha produït , perquè al final el que provoca és un enfrontament entre organismes estatutaris . hem lloat la independència amb què ha actuat fins ara l’AVL , i el CJC l’únic que ha fet és mostrar submís a unes exigències del Consell i del PP que ha fet de les senyes d’identitat una nova batalla política ‘ .

‘Nosaltres no anem a dir el que ha de fer l’AVL , precisament perquè respectem la seva independència i autonomia per poder resoldre els problemes que es refereixen a la nostra llengua i a tota la seva normativa . L’AVL és competent per fer-ho, i entenem que no es pot judicialitzar una feina que és de filòlegs , de científics, com fins ara ha funcionat l’acadèmia’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any