Fabra vol que l’AVL canviï la definició de ‘valencià’ del diccionari

  • Li ha remès el dictamen del Consell Jurídic que considera que no s'ajusta a l'estatut

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.02.2014 - 13:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La conselleria valenciana de Cultura ha remès a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) el dictamen del Consell Jurídic Consultiu sobre la definició de ‘valencià’ que conté el Diccionari Normatiu Valencià. Juntament amb aquest dictamen, la consellera insta l’Acadèmia a considerar les recomanacions del consell jurídic i modifiqui la definició de ‘valencià’ per tal de complir l’ordenament jurídic i el dictamen, que considera que el diccionari no s’ajusta a l’estatut ni a la llei de creació de l’AVL perquè equipara ‘valencià’ i ‘català’.

El ple del Consell Jurídic Consultiu va aprovar ahir per unanimitat un dictamen segons el qual la definició de ‘valencià’ del diccionari no s’adequa a l’estatut d’autonomia. El dictamen l’havia demanat la Generalitat quan va aparèixer el diccionari. S’obre, doncs, una crisi institucional valenciana, car el Consell Jurídic ha conclòs que la definició d’una institució del govern, l’AVL, no respecta l’estatut ni hi encaixa. 

El Consell Jurídic considera que l’AVL no té competències per a definir el nom de la llengua, segons que avança Las Provincias. I sosté dos arguments: d’una banda, que les afirmacions de l’AVL no s’ajusten a l’estatut; i, d’una altra, que la declaració no és compatible amb la llei de creació de l’entitat normativa. 

El ‘Diccionari Normatiu’ defineix ‘valencià’ d’aquesta manera: ‘Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d’Andorra, la franja oriental d’Aragó i la ciutat sarda de l’Alguer, llocs on rep el nom de català.’ Aquest text va desfermar crítiques immediates del PP i el govern, tot i la nombrosa jurisprudència en favor de la unitat de la llengua. 

 

Informació relacionada: 

Anàlisis: El Consell Jurídic Consultiu denunciarà acadèmies, tribunals i el govern valencià? | Dialectalitzant, incoherent, multiplicador de variants… i sovint sense criteri

L’oposició critica el tomb anticatalanista de Fabra i denuncia l’agressió a l’AVL

Atac ultra contra la casa del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any