Quinze anys sense Carles Sabater

  • El cantant de Sau va morir-se el 13 de febrer de 1999 · Amb ell també acabava la història del grup, que repassem en vídeos

VilaWeb
Redacció
13.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa quinze anys que ens va deixar Carles Sabater, cantant de Sau. Es va morir d’una aturada cardiorespiratòria, just després d’un concert a Vilafranca del Penedès, el primer de la ronda ‘XII’ que acabava de començar. Tenia trenta-sis anys, ja havia recollit molts èxits i havia esdevingut referent de tota una generació. Amb ell també acabava Sau, un dels grups més importants de la fornada del ‘rock català’, i que ha deixat himnes per a la posteritat, com ‘Boig per tu‘ i ‘Tren de mitjanit‘.


Trajectòria de Sau

Carles Sabater i Pep Sala, l’altra meitat de Sau, es van conèixer a Vic durant l’enregistrament d’un programa pilot per a TV3 i van decidir muntar un grup. Podia haver quedat només en paraules, però el cas és que ho van fer, i l’any 1986 va néixer Sau, de la mà de Pep Sala, Carles Sabater i també Joan Capdevila. El gran salt el van fer el 1990 amb el disc ‘Quina nit‘, que incloïa la cançó ‘Boig per tu’. El primer senzill, amb tot, va ser ‘És inútil continuar‘, el videoclip del qual es va gravar durant un viatge per Santo Domigo i Nova York.

El 14 de juny de 1991, quatre grups catalans van omplir el Palau Sant Jordi de Barcelona amb un rècord d’assistència en un recinte tancat. Eren els Pets, Sopa de Cabra, Sangtraït i Sau. Arran de l’èxit d’aquella actuació, Sau va fitxar per la multinacional EMI, amb qui va gravar els tres discos següents: ‘El més gran dels pecadors’ (1991), enregistrat a Londres i un dels més aclamats del grup; ‘Concert de mitjanit’ (1992), enregistrat durant l’actuació que van fer a la Monumental de Barcelona amb les col·laboracions de Luz Casal, Rebeldes, Phil Manzanera i Robbie Robertson, i ‘Junts de nou per primer cop’ (1994). Aquest va ser l’últim disc amb la multinacional, que no va voler continuar amb Sau perquè el grup es negava a cantar en espanyol. Posteriorment encara van llançar tres discos més, tot i que amb menys èxit que els anteriors: ‘Set’ (1996), ‘Bàsic’ (1996) i ‘Amb la lluna a l’esquena’ (1998).

Sau va desaparèixer amb la mort de Carles Sabater, però moltes de les seves cançons van romandre. No sols és el cas de les ja esmentades, sinó també d’algunes altres com ‘Els temps estan canviant’, ‘Només ho faig per tu’, ‘Si un dia he de tornar’, ‘Envia’m un àngel’ i ‘No he nascut per militar’.

Cantant i també actor

El 13 de febrer de 1999 també va desaparèixer el Carles Sabater actor. Sabater també va desplegar els seus dots artístics en peces teatrals (‘Una jornada particular’, ‘Cyrano de Bergerac’), films (‘Gaudí’, en què interpretava el cèlebre arquitecte modernista), sèries televisives (‘Ara què, Xènia’, ‘El Compte Arnau’ i ‘Sitges’) i musicals (‘Tots dos’, amb Àngels Gonyalons, ‘Els pirates’, de la companyia Dagoll Dagom).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any